Srbija

Patolog o slučaju male Danke Ilić: Ako je udario auto, ovaj dokaz bi sigurno ostao

  • Izvor: Kurir
  • 10.05.2024. 13:17

Prvi DNK rezultati vještačenja predmeta u slučaju nestanka odnosno navodnog ubistva male Danke Ilić još više su zakomplikovali ovaj slučaj.

Naime, prema dosadašnjim DNK rezultatima vještačenja koji su pristigli u Više javno tužilaštvo u Zaječaru, nema bioloških tragova dvogodišnje djevojčice.

To je produbilo misteriju ovog slučaja, koji je pratila i još uvijek prati čitava Srbija, i u kojem su dvije osobe uhapšene i osumnjičene za ubistvo Danke Ilić.

Prema saopštenju MUP-a dvojica muškaraca su prvo službenim automobilom udarili devojčicu na ulici, a zatim je stavili u gepek i tijelo bacili na deponiju. Međutim, rezultat vještačenja delova stvari baš iz tog automobila je negativan.


Almin brat otkrio detalje koji su prethodili tragediji

Almin brat otkrio detalje koji su prethodili tragediji

Šta ovo znači za istragu, komentarisali su gosti jutarnjeg programa Redakcija na "Kurir" televiziji Maja Jovanović, generalni sekretar "IBSSA - Biroa za borbu protiv trgovine ljudima", advokat Nebojša Perović i Radoslav Radosavljević, patolog i sudski vještak.

"Dezoksiribonukleinska kiselina (DNK) je dokaz koji ima svoju snagu. U ovom momentu mi nemamo potvrdu nalaza djevojčicine DNK. Imamo neke druge dokaze, koji nisu materijalni. Imamo dokaze, to su izjave koje su oni dali i koje su njima pripisali. Međutim, mi nemamo materijalne dokaze za ovo što se sada provlači već mesec i po dana", započeo je Radosavljević.

Prokomentarisao je i da li se drugi dokazi mogu iskoristiti protiv dvojice glavnoosumnjičenih.

"Biološki tragovi su tragovi od neke osobe, recimo krv ili pljuvačka, koža, kosti, mišići, zatim zubi, izlučevine kao što su mokraća, fekalije i tako dalje. Istraga nije prestala, samo se nekim drugim tokom sad odvija u drugom intenzitetu s obzirom na protok vremena. Ti DNK tragovi su sigurno ostali negdje. Ako je došlo do kontakta sa automobilom, negdje je moralo nešto da ostane. Ako je ona ubačena u gepek, onda je tu opet nešto moralo da ostane ili neka vlas kose ili dio pljuvačke. Ako je ona imala cuclu, možda je cucla krucijalni dokaz, ako se negdje nađe ili bilo gdje da se pojavi i naravno ako ima tijela. Međutim, u ovom momentu mi još ne možemo biti apsolutno sigurni da je baš tako došlo do tog izvršenja", dodao je patolog.

U razgovor se uključio i advokat Nebojša Perović koga je voditeljka Olja Lazarević pitala kakva je sad sudbina osumnjičenih.


Priča o igumaniji Stefaniji: Velika čast služiti u Manastiru Medna

Priča o igumaniji Stefaniji: Velika čast služiti u Manastiru Medna

"Zakonik o krivičnom postupku je izuzetno fino napisan u tom dijelu. Znači, kaže se da je neko kriv samo onog trenutka kada ga presudom pravosnažno osudi neko. U raznim televizijskim sadržajima u prethodnih mjesec dana više puta kada sam gostovao, čak sam imao i rasprave sa određenim gostima gdje sam govorio da mora da se poštuje pretpostavka nevinosti, poslije čega sam dobio preteće mejlove, da sam neko ko štiti ubice, da sam odvratni advokat samo što sam zastupao stanovište zakona kako zakon to propisuje. Prvo se linčovala majka, presudilo se majci 15 dana. Nakon toga se linčuju i ovi ljudi", započeo je Perović i dodao:

2Istraga postoji da bi se spriječili ljudi da presuđuju kao u srednjem vijeku. Zakon kaže ovako, da se neko može osuditi kada osim priznanja mora da postoji drugi dokaz. Nadalje imamo i krivično djelo lažno priznanje".

Treći sagovornik Olje Lazarević dala je svoj sud o najnovijim informacijama o nepostojanju bioloških tragova.


Ogromna zmija prekinula vjenčanje

Ogromna zmija prekinula vjenčanje

"Ono što je jako važno i što je donijelo veliku sumnju jer nema bioloških tragova malene Danke Ilić nam govori da postoji mogućnost da dijete nije ni udareno autom. Sada se dovodi u sumnju da li se zločin nad djetetom uopšte i dogodio, kako su ova dvojica priznala. U razgovoru sa jednim stručnim timom, sa zdravstvenim radnicima i ljudima zaista iz struke, saznala sam da prilikom udarca tako malog djeteta ili djeteta uopšte zbog njihovih specifičnih kapilarnih konstitucija tijela i nižih kalendarskih godina, prilikom bilo koje vrsta udarca u velikom broju slučajeva dolazi do krvarenja iz nosa. Mi u ovom slučaju nismo imali zaista tu vrstu vidljivih dokaza na delu puta gdje je Danka udarena", rekla je Jovanović.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: