Србија

Патолог о случају мале Данке Илић: Ако је ударио ауто, овај доказ би сигурно остао

  • Извор: Курир
  • 10.05.2024. 13:17

Први ДНК резултати вјештачења предмета у случају нестанка односно наводног убиства мале Данке Илић још више су закомпликовали овај случај.

Наиме, према досадашњим ДНК резултатима вјештачења који су пристигли у Више јавно тужилаштво у Зајечару, нема биолошких трагова двогодишње дјевојчице.

То је продубило мистерију овог случаја, који је пратила и још увијек прати читава Србија, и у којем су двије особе ухапшене и осумњичене за убиство Данке Илић.

Према саопштењу МУП-а двојица мушкараца су прво службеним аутомобилом ударили девојчицу на улици, а затим је ставили у гепек и тијело бацили на депонију. Међутим, резултат вјештачења делова ствари баш из тог аутомобила је негативан.


Алмин брат открио детаље који су претходили трагедији

Алмин брат открио детаље који су претходили трагедији

Шта ово значи за истрагу, коментарисали су гости јутарњег програма Редакција на "Курир" телевизији Маја Јовановић, генерални секретар "ИБССА - Бироа за борбу против трговине људима", адвокат Небојша Перовић и Радослав Радосављевић, патолог и судски вјештак.

"Дезоксирибонуклеинска киселина (ДНК) је доказ који има своју снагу. У овом моменту ми немамо потврду налаза дјевојчицине ДНК. Имамо неке друге доказе, који нису материјални. Имамо доказе, то су изјаве које су они дали и које су њима приписали. Међутим, ми немамо материјалне доказе за ово што се сада провлачи већ месец и по дана", започео је Радосављевић.

Прокоментарисао је и да ли се други докази могу искористити против двојице главноосумњичених.

"Биолошки трагови су трагови од неке особе, рецимо крв или пљувачка, кожа, кости, мишићи, затим зуби, излучевине као што су мокраћа, фекалије и тако даље. Истрага није престала, само се неким другим током сад одвија у другом интензитету с обзиром на проток времена. Ти ДНК трагови су сигурно остали негдjе. Ако је дошло до контакта са аутомобилом, негдjе је морало нешто да остане. Ако је она убачена у гепек, онда је ту опет нешто морало да остане или нека влас косе или дiо пљувачке. Ако је она имала цуцлу, можда је цуцла круцијални доказ, ако се негдjе нађе или било гдjе да се појави и наравно ако има тijела. Међутим, у овом моменту ми још не можемо бити апсолутно сигурни да је баш тако дошло до тог извршења", додао је патолог.

У разгoвор се укључио и адвокат Небојша Перовић кога је водитељка Оља Лазаревић питала каква је сад судбина осумњичених.


Прича о игуманији Стефанији: Велика част служити у Манастиру Медна

Прича о игуманији Стефанији: Велика част служити у Манастиру Медна

"Законик о кривичном поступку је изузетно фино написан у том дијелу. Значи, каже се да је неко крив само оног тренутка када га пресудом правоснажно осуди неко. У разним телевизијским садржајима у претходних мјесец дана више пута када сам гостовао, чак сам имао и расправе са одређеним гостима гдје сам говорио да мора да се поштује претпоставка невиности, послије чега сам добио претеће мејлове, да сам неко ко штити убице, да сам одвратни адвокат само што сам заступао становиште закона како закон то прописује. Прво се линчовала мајка, пресудило се мајци 15 дана. Након тога се линчују и ови људи", започео је Перовић и додао:

2Истрага постоји да би се спријечили људи да пресуђују као у средњем вијеку. Закон каже овако, да се неко може осудити када осим признања мора да постоји други доказ. Надаље имамо и кривично дјело лажно признање".

Трећи саговорник Оље Лазаревић дала је свој суд о најновијим информацијама о непостојању биолошких трагова.


Огромна змија прекинула вјенчање

Огромна змија прекинула вјенчање

"Оно што је јако важно и што је донијело велику сумњу јер нема биолошких трагова малене Данке Илић нам говори да постоји могућност да дијете није ни ударено аутом. Сада се доводи у сумњу да ли се злочин над дјететом уопште и догодио, како су ова двојица признала. У разговору са једним стручним тимом, са здравственим радницима и људима заиста из струке, сазнала сам да приликом ударца тако малог дјетета или дјетета уопште због њихових специфичних капиларних конституција тијела и нижих календарских година, приликом било које врста ударца у великом броју случајева долази до крварења из носа. Ми у овом случају нисмо имали заиста ту врсту видљивих доказа на делу пута гдје је Данка ударена", рекла је Јовановић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 19:55 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

  • 20:00 Емисија: Бинго

    Бројчана игра са извлачњем бројева, од 1 до 90 путем бубња, у којој се унапријед утврђује висина фонда добитака и његова расподјела.

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм