Čapljina

Poslovođa na pumpi svrnula 88.000 KM - nije uplaćivala pazar

  • Izvor: ATV
  • 20.09.2023. 19:11

Opštinski sud u Čapljini potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) koja je podignuta nakon provedene istrage protiv Izabele Stojak (48) iz Čapljine, zbog sumnje da je počinila produženo krivično djelo pronevjera u službi.

"Optužnicom se Stojak sumnjiči da je u periodu od 1. januara 2021. godine do 7. septembra 2021. godine, kao uposlenica pravne osobe TIOIL iz Viteza, obavljajući poslove poslovođe za benzinske pumpe poslovne jedinice i to benzinska pumpa Čapljina 1, benzinska pumpa Čapljina 2, benzinska pumpa Masline-Stolac i benzinska pumpa Stolac, kao jedina ovlaštena osoba od pravne osobe TIOIL, da preuzima novac sa benzinskih pumpi koji potiče od prometa i predstavlja pazar pribavljen prodajom robe na pumpama, bila u obvezi da, izdaje naloge i polaže gotovinu, te potpisuje naloge za podizanje i polaganje na banku gotovine koja predstavlja promet na navedenim benzinskim pumpama s obavezom da ga položi na račun pravne osobe kojoj pripadaju navedene pumpe i koje posluju u ime i za račun ove pravne osobe, te ovlaštena kao poslovođa preuzimati pazar sa pumpi, polagati pazar na račun pravne osobe, voditi mjesečne inventure, prisvojila tuđi novac koji joj je povjeren kroz ovlaštenje i dužnost i rad kao poslovođe gore navedenih benzinskih pumpi u iznosu od 88.848,80 KM", saopšteno je iz Tužilaštva HNK.

Na taj način sebi je pribavila protivpravnu imovinsku korist, što predstavlja iznos novca u visini utvrđenog manjka, a koji je sukcesivno prisvajala od ukupnog prometa poslovanja, kojim radnjama je prouzrokovala štetu pravnoj osobi "TIOIL" u vidu nastalog manjka novca.

Takođe, Tužilaštvo HNK je, u skladu sa Zakonom, optužnicom predložilo Sudu oduzimanje protivpravno stečene imovinske koristi od optužene u ukupnom iznosu od 88.848,80 KM.

Opštinski sud u Čapljini je za 26. septembar 2023. godine zakazao ročište za izjašnjenje o krivici optužene.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: