Akcija ”Plug”

SIPA uhapsila 12 osoba: Švercom duvana oštetili budžet za 750.000 KM

  • Izvor: ATV
  • 03.10.2023. 11:25

Istražioci SIPA uhapsili su 12 osoba u okviru akcije "Plug" usmjerene na otkrivanje organizovane kriminalne grupe koja je švercovala duvan, čime je budžet BiH oštećen za najmanje 750.000 maraka!

U SIPA navode da su u toku pretresi na 17 lokacija u Kantonu Sarajevo, Tuzlanskom kantona i u opštini Srebrenica, a dosada je otkriveno i zaplijenjeno oko 1.000 kilograma duvana za nargilu, te veći iznos novca.

"Do sada je uhapšeno 12 osoba, koja se sumnjiče da su od marta 2023. godine sporazumno djelovala na sticanju protivpravne imovinske koristi nedozvoljenim prometom akciznih proizvoda na način da su vršili  nabavku duvana za nargile u Republici Srbiji. Duvan su potom krijumčarili u BiH, te nezakonito skladištili na više lokacija i vršili dalju prodaju, pri čemu su izbjegavali vršenje obračuna i plaćanja poreskih davanja propisanih poreskim zakonodavstvom BiH, u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi", saopštila je SIPA.

Dodaju da je na taj način nanesena šteta budžetu BiH u iznosu od najmanje 750.000 KM.

"Prilikom pretresa  do sada je otkriveno  i privremeno oduzeto oko 1000 kilograma duvana za  nargilu, veća količina novca i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz", navode u SIPA.

Dodaju da se grupa tereti da su počinil krivična djela organizovani kriminal, nedozvoljen promet akciznih proizvoda, nedozvojeno skladištenje robe, krijumčarenje i zloupotreba službenog položaja.

Pretresi se vrše po nalozima Suda BiH i pod nadžorom Tužilaštva BiH u saradnji sa Federalnom upravom policije, MUP-ova Kantona Sarajevo i Tuzla, te Upravom za indirektno oporezivanje BiH.

Pratite nas i putem Vibera