Akcija ”Plug”

Službenici UIO predložen pritvor zbog šverca duvana za nargile

Tužilaštvo BiH zatražilo je određivanje jednomjesečnog pritvora Danki Katanić (50), cariniku Uprave za indirektno oporezivanje BiH, koja je uhapšena u akciji "Plug", usmjerenoj na otkrivanju i procesiranju kriminalne grupe osumnjičene za šverc duvana, kojim je budžet BiH oštećen za najmanje 750.000 KM.

Istovremeno Tužilaštvo BiH je zatražilo i određivanje mjera zabrane za osumnjičenog Еlvira Ibrahimovića (33) iz Zvornika, Alena Hukića (40) iz Novog Pazara i Marka Markovića (31) iz Bajine Bašte.

"Njima su predložene mjere zabrane putovanja, uz oduzimanje putnih isprava i zabranu izdavanja novih, zatim zabranu korištenja lične karte za prelazak granice, te zabranu sastajanja sa određenim osobama, uz obavezno javljanje nadležnom organu", saopštilo je Tužilaštvo BiH.

Poznata imena uhapšenih u akciji

Poznata imena uhapšenih u akciji "Plug": Krijumčarili duvan za nargile

Dodaju da su tokom istrage prikupljene informacije i dokazi da su osumnjičeni, kao pripadnici grupe za organizovani kriminal, djelujući zajednički sa jasno definisanim ulogama, u periodu od marta do početka oktobra ove godine, u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi, u više desetina navrata vršili krijumčarenje velikih količina duvana za nargilu, preko granice Srbije i BiH. Duvan su potom skladištili i stavljali u promet kao neocarinjenu robu na tržištu BiH. Na taj način je, kako se navodi, izbjegnuto plaćanje carinskih i poreskih obaveza u iznosu od 750.000 KM.

"Osumnjičena Katanić se tereti da je, kao službeno lice UIO BiH, zaposlena na poslovima carinika u Carinskom referatu Skelani, koristeći svoj službeni položaj, počinjenjem koruptivnih radnji za ugovorene novčane iznose, učestvovala u krijumčarenju i prevozu duvana za nargilu preko državne granice", navodi Tužilaštvo BiH.

SIPA uhapsila 12 osoba: Švercom duvana oštetili budžet za 750.000 KM

SIPA uhapsila 12 osoba: Švercom duvana oštetili budžet za 750.000 KM

Dodaju da su osumnjičeni pod istragom zbog sumnje da su počinili krivična djela organizovani kriminal, nedozvoljen promet akciznih proizvoda, nedozvoljeno skladištenje robe i krijumčarenje, a Danka Katanić i zloupotrebu položaja ili ovlaštenja.

"U sklopu akcije "Plug" privremeno je oduzeto 3.250 kilograma duvana za nargilu, 509 kilograma uglja za nargilu, te veća količina novca", saopštilo je Tužilaštvo BiH.


Pratite nas i putem Vibera