Акција ”Плуг”

Службеници УИО предложен притвор због шверца дувана за наргиле

Тужилаштво БиХ затражило је одређивање једномјесечног притвора Данки Катанић (50), царинику Управе за индиректно опорезивање БиХ, која је ухапшена у акцији "Плуг", усмјереној на откривању и процесирању криминалне групе осумњичене за шверц дувана, којим је буџет БиХ оштећен за најмање 750.000 КМ.

Истовремено Тужилаштво БиХ је затражило и одређивање мјера забране за осумњиченог Елвира Ибрахимовића (33) из Зворника, Алена Хукића (40) из Новог Пазара и Марка Марковића (31) из Бајине Баште.

"Њима су предложене мјере забране путовања, уз одузимање путних исправа и забрану издавања нових, затим забрану кориштења личне карте за прелазак границе, те забрану састајања са одређеним особама, уз обавезно јављање надлежном органу", саопштило је Тужилаштво БиХ.

Позната имена ухапшених у акцији

Позната имена ухапшених у акцији "Плуг": Кријумчарили дуван за наргиле

Додају да су током истраге прикупљене информације и докази да су осумњичени, као припадници групе за организовани криминал, дјелујући заједнички са јасно дефинисаним улогама, у периоду од марта до почетка октобра ове године, у намјери прибављања противправне имовинске користи, у више десетина наврата вршили кријумчарење великих количина дувана за наргилу, преко границе Србије и БиХ. Дуван су потом складиштили и стављали у промет као неоцарињену робу на тржишту БиХ. На тај начин је, како се наводи, избјегнуто плаћање царинских и пореских обавеза у износу од 750.000 КМ.

"Осумњичена Катанић се терети да је, као службено лице УИО БиХ, запослена на пословима цариника у Царинском реферату Скелани, користећи свој службени положај, почињењем коруптивних радњи за уговорене новчане износе, учествовала у кријумчарењу и превозу дувана за наргилу преко државне границе", наводи Тужилаштво БиХ.

СИПА ухапсила 12 особа: Шверцом дувана оштетили буџет за 750.000 КМ

СИПА ухапсила 12 особа: Шверцом дувана оштетили буџет за 750.000 КМ

Додају да су осумњичени под истрагом због сумње да су починили кривична дјела организовани криминал, недозвољен промет акцизних производа, недозвољено складиштење робе и кријумчарење, а Данка Катанић и злоупотребу положаја или овлаштења.

"У склопу акције "Плуг" привремено је одузето 3.250 килограма дувана за наргилу, 509 килограма угља за наргилу, те већа количина новца", саопштило је Тужилаштво БиХ.


Пратите нас и путем Вибера

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)