Portparol Tužilaštva BiH

Uložena žalba za Jošanicu koja pobija navode iz odluke Suda BiH

  • 22.09.2023. 11:44

Tužilaštvo BiH uložilo je žalbu na odluku Suda BiH koji je odbio optužnicu protiv 13 pripadnika takozvane Armije BiH za ratne zločine nad Srbima u Jošanici kod Foče, potvrdio je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

"Žalba je opširna i pobija navode iz odluke suda", istakao je Grubešić.

Sud BiH odbio je optužnicu protiv nekadašnjih komandanata i pripadnika takozvane Armije BiH za ratni zločin nad 56 srpskih civila u Jošanici kod Foče 1992. godine.

Bombe bačene u dvorišta funkcionera Srpske liste

Bombe bačene u dvorišta funkcionera Srpske liste

U Jošanici je ubijeno 56 civila srpske nacionalnosti, ranjeno oko 10 žrtava, a kuće, imovina, poljoprivredni i pomoćni objekti zapaljeni su i uništeni.

"Oružani napad koji su vodili i u kojem su učestvovali optuženi izvršen je na nebranjeno selo naseljeno civilnim stanovništvom, a među žrtvama bilo je starijih osoba, žena i d‌jece, najstarija žrtva bio je starac od 88 godina, a najmlađa žrtva bila je d‌jevojčica od dvije godine", saopšteno je ranije iz Tužilaštva BiH.

Sud BiH odbio optužnicu za ratni zločin nad Srbima u Jošanici

Sud BiH odbio optužnicu za ratni zločin nad Srbima u Jošanici

Neke od žrtava su mučene i ubijene na izuzetno svirep način.

Za te zločine optuženi su Ferid Buljubašić (70), Ahmet Sejdić Ahmet (63), Rašid Sobo (58), Šefko Glušac (62), Zakir Jamak (54), Bahrudin Muhić zvani Bane (59), Adem Fehrić (61), Mustafa Poljo zvani Musa (58), Еnver Kustura zvani Pena (56), Muhamed Liska (50), Sakib Čakar (66), Izet Sejdić (67) i Munir Nalo (53).

U Jošanici ubijali djecu i stare, a Sud BiH odbio optužnicu za zločine

U Jošanici ubijali djecu i stare, a Sud BiH odbio optužnicu za zločine


Pratite nas i putem Vibera

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Ova zanimljiva i uzbudljiva priča prati Dilan, mladu djevojku koja svoje snove mora da stavi po strani i uda se za Barana, koji bi ženidbom sa njom prekinuo dugogodišnju krvnu osvetu između njihovih porodica, Karabej i Demir.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Naša Srpska

    Naša Srpska

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.