Duge su do 1 cm

Kupači se žale da ih Jadransko more ovih dana "peče i svrbi": Otkriveno o čemu je riječ

 • Izvor: Slobodna Dalmacija
 • 29.07.2023. 12:11

Na Fejsbuk stranici Akvarij Piran saopšteno je da se ovih dana u Jadranskom moru mogu vidjeti sitne iglice koje mogu da ubodu, što su mnogi kupači već sami primijetili.

"U moru se ovih dana mogu vidjeti blago ružičasti oblaci sitnih iglica, jer su se sitni planktonski puževi "krezei" ponovo razmnožili. Zato, ako osjetite malo peckanje i svrab dok plivate, krive su njihove igličaste krljušti od 1 cm", napisano je na toj stranici uz fotografiju ovih organizama pod mikroskopom, piše Slobodna Dalmacija.

Planktonski puževi (Creseis acicula) se hrane tako što izbacuju dugačke pramenove sluzi u more nalik na ribarsku mrežu, a zatim je uvlače u svoja usta puna planktona.

U Nacionalnom institutu za biologiju u Sloveniji, napisali su da su to organizmi koji vole toplotu, a do hrvatskih krajeva ih nose struje iz južnih dijelova Jadranskog mora.

Bizaran snimak sa Jadrana izazvao bijes kod ljudi: “Dobro ga išamarati i gurnuti u more”

Bizaran snimak sa Jadrana izazvao bijes kod ljudi: “Dobro ga išamarati i gurnuti u more”

Otkrivaju i da li kupači treba da budu zabrinuti.

"Nisu opasni za plivače, zbog oblika ponekad mogu da ubodu, a često se vide i zaglavljeni u kupaćim kostimima", napisali su u spomenutom institutu, piše Slobodna Dalmacija.

Pratite nas i putem Vibera

 • 14:00 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 14:15 Film

  'Film

 • 16:00 Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom (R)

  Putujte po svijetu sa Robertom Dacešinom, jer će vam se apetiti za putovanjem i svim biserima koje ono nudi sigurno povećati.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:40 Serija: Ljubavni zalogaji(12+) (R)

  ’Ljubavni zalogaj’ uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i novi simpatični sitkom.

 • 17:00 Serija: Nasljednici (R) (12+)

  ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života.