Ambasador Rusije u Srbiji

Bocan-Harčenko: Nasilje nad Srbima na KiM dešava se uz podršku Zapada

  • Izvor: Agencije
  • 25.09.2023. 15:16

Nasilje vlasti kosovskih Albanaca u Prištini nad Srbima na Kosovu i Metohiji dešava se uz ohrabrenje Zapada i pod okriljem dijaloga u Briselu, izjavio je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

Kako je ruskim novinarima rekao Bocan-Harčenko, predsjednik Srbije ga je na sastanku detaljno obavijestio o dešavanjima u južnoj srpskoj pokrajini u prisustvu potpredsjednika Vlade i ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića.

- Stvar je u tome da se nasilje u Prištini nastavlja. Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti je zauzeo otvorenu liniju osvajanja dijela Kosova naseljenog Srbima. Druga stvar, koja je sasvim očigledna, je da Zapad ohrabruje Prištinu u ovim aktivnostima. Činjenica je da se dijalog vodi formalno kao paravan za ono što se zaista dešava na Kosovu, ne daje apsolutno nikakve rezultate, kao ni diplomatski kontakti sa predstavnicima vodećih zapadnih zemalja - kazao je Bocan-Harčenko.

Kako je naveo, sve što se zove političkim i diplomatskim naporima, Zapad čini formalno.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je prethodno da se u ponedjeljak ujutru sastao sa ruskim ambasadorom, tokom kojeg je Bocan-Harčenko saslušao zahtjeve i stav Srbije o situaciji na KiM i etničkom čišćenju koje sprovodi Priština.

- Cilj Zapada je da omogući Prištini da uspostavi potpunu kontrolu nad čitavom teritorijom regiona pod međunarodnim patronatom, uključujući i vojno prisustvo takozvanih mirovnjaka koji pomažu specijalnim snagama kosovskih Albanaca, da i dalje sprovode liniju suzbijanja Srba i same Srbije, šire govoreći, mira na Balkanu - istakao je ruski ambasador.

Bocan-Harčenko je istakao blagovremenost Vučićeve inicijative za sazivanje vanredne sjednice Savjeta bezbjednosti UN o Kosovu, čemu se protive zapadne zemlje članice Savjeta bezbjednosti.

Događaji na KiM podsjećaju na situaciju u Ukrajini

Ruski ambasador je dodao da postaju sve jasnije veze između događaja koji se dešavaju na Kosovu i Metohiji i u Ukrajini, pod uticajem Zapada.

- Cijela situacija, apsolutno sve, i odnos Prištine prema Srbima na Kosovu, podsjeća na sve što se dešavalo i dešava u Ukrajini. Iste šeme, isto ponašanje Zapada. Kao što se tamošnji mirovni sporazumi namjerno ne sprovode i kako se tamo sve zataškava izjavama Zapada da se moraju primijeniti, Amerikanci i članice ЕU svakodnevno ponavljaju i pozivaju Prištinu da sprovodi briselske sporazume, ali ništa nije učinjeno. Nasilje eskalira, a ugnjetavanje Srba se nastavlja - naglasio je ruski ambasador.

Kako je dodao, u tom slučaju zapadni mirovnjaci su odobravali eskalaciju i nasilne akcije protiv civila, iako je trebalo da ih zaštite.

- Oni ne treba da djeluju pod okriljem NATO-a, kako bi to trebalo da bude i propisano rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN, ali u stvarnosti ispunjavaju naloge NATO-a, odnosno Zapada - naglasio je.

Podsjetimo, Srbi su u noći između petka i subote, kako je kazao predsjednik Srbije sinoć tokom obraćanja, u znak protesta protiv terora Aljbina Kurtija, blokirali most sa dva teretna vozila nakon čega je došlo do sukoba sa pripadnicima tzv. kosovske policije. Poginulo je troje Srba i jedan pripadnik policije tzv. Kosova.

Pratite nas i putem Vibera

  • 20:45 Serija: Od jutra do sutra

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:30 Serija: Ko te šiša

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 22:05 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:20 Serija: Еl Čapo (16+)

    ''Priča o ozloglašenom narko bosu, jednom od najopasnijih i krvoločnijih mafijaša.

  • 23:20 Serija: Red Rok (12+)

    Red Rok' je irska kriminalistička serija koja prati slučajeve policijske stanice smještene u izmišljeni primorski grad Red Rock u blizini Dablina, te privatne turbulentne odnose gardista i mještana.

  • 23:45 Noćni program

    Noćni program