24 hektara zemlje

Еskobar: Važna odluka o vraćanju zemlje manastiru Visoki Dečani

  • Izvor: SRNA
  • 13.03.2024. 13:29

Vlada u Prištini naložila je danas Katastarskoj agenciji da uknjiži 24 hektara zemlje manastiru Visoki Dečani i na taj način sprovede odluku takozvanog ustavnog suda, kojom je manastiru potvrđeno vlasništvo nad imanjem koje osporavaju lokalne vlasti.

Specijalni američki izaslanik za zapadni Balkan Gabrijel Еskobar rekao je nakon sastanka u Prištini sa predsjednikom samoproglašenog Kosova Vjosom Osmani, da je ova odluka bila teška, ali neophodna i važna za manastir Visoki Dečani, prenijeli su beogradski mediji.

Premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti rekao je na sjednici vlade u Prištini da su mu države Kvinte jasno stavile do znanja da mora da izabere između dvije opcije - da sprovede odluku Ustavnog suda ili da se pitanje Prištine u vezi sa članstvom u Savjetu Еvrope skine sa dnevnog reda, prenosi "Reporteri".

Hrvatica se buni zbog izgradnje pravoslavne crkve u Srbiji

Hrvatica se buni zbog izgradnje pravoslavne crkve u Srbiji

"Nakon brojnih sastanaka, posjeta i komunikacija, postalo nam je jasno da je za neke od brojnih uslova koji su nam dati za članstvo u Savjetu Еvrope utvrđeno da su ispunjeni, a da su neki navedeni kao problemi. Ali jedan ostaje i neće biti uklonjen, a to je sprovođenje odluke Ustavnog suda u slučaju manastira Dečani", rekao je Kurti.

Takozvani Ustavni sud u Prištini donio je 2016. godine odluku da opština Dečani vrati manastiru Visoki Dečani 24 hektara zemlje i šume, ali ona još uvijek nije sprovedena, jer lokalne vlasti odbijaju da upišu zemljište u katastar uz obrazloženje da ta imovina pripada društvenim preduzećima "Apiko" i "Iliria".


Pratite nas i putem Vibera

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+) (R)

    ''''''''''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.