"Amber alert"

Građani Srbije dobili istu poruku - Pronađi me

  • Izvor: Nova.rs
  • 25.10.2023. 11:03

Nakon što je na današnjoj konferenciji za štampu objavljeno da je sistem "Pronađi me", domaća verzija "Amber alerta", počeo sa radom, mobilni operateri poslali su korisnicima poruke sa obavještenjem da je sistem aktivan.

Nakon što je zvanično pušten u rad sistem za hitno obavještenje javnosti „Pronađi me“, građanima u Srbiji stiglo je obavještenje kako će funkcionisati domaća verzija „Amber alerta“.

Konferenciji za medije u Palati pravde prisustvovali su danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar policije Bratislav Gašić, ali i ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil.

Ko je bila Amber Hagerman?

Ko je bila Amber Hagerman?

Na samom početku, medijima se obratio Igor Jurić, osnivač Fondacije „Tijana Jurić“, koji se proteklih godina najviše zalagao za uvođenje „Amber Alerta“.

"Sa ponosom mogu da kažem da nijedna zemlja u regionu nema ovakav sistem, i nažalost neće ga uskoro ni imati“, rekao je Jurić.

O sistemu "Pronađi me" govorio je i ministar policije Bratislav Gašić.

Šta je Amber alert? Ko je Amber?

Šta je Amber alert? Ko je Amber?

"Prije osam mjeseci nakom konsultacija nismo imali dilemu da li da ovaj sistem zaživi u Srbiji. Djeca su najranjivija. Danas je veliki dan za Srbiju i djecu jer znaju da ćemo svi brinuti za njih. Ovo će ujediniti celu zajednicu, naučićemo da verujemo jedni drugima. Bezbjednost djece je u vrhu liste prioriteta MUP. Ovaj sistem predstavlja efikasan mehanizam, biće korišćen i u sitacijama elementarnih nepogoda i katastrofa za obavještavanje javnosti. Veoma sam ponosan na posao koji smo uradili ali se nadam da nikada nećemo morati da upotrebimo ovaj sistem“, rekao je Gašić na konferenciji.

"Sve prisutnija nervoza zapada, otići će Helen Fluker zbunjena iz BiH, isto kao i Šmit"

Podsjetimo, sistemom „Pronađi me“ predviđeno je da nakon nestanka djeteta građanima stiže SMS poruka o detaljima bitnim za pronalazak. Takođe, detalji o djetetu biće vidljivii na oznakama širom puteva u Srbiji. Predviđeno je i da se program na televizijama prekida na svakih pola sata, kada će se pojavljivati slika djeteta, kao i poznate informacije.

Pratite nas i putem Vibera

  • 12:15 Dokumentarni program (R)

    'Dokumentarni program (R)

  • 13:15 Agrar (R)

    ''Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede, teme posvećene domaćim proizvodima, uzgoju voća i povrća, ratarstvu i stočarstvu, kao i mnoštvo zlata vrijednih savjeta, te priče o vrijednim poljoprivrednicima, domaćinima, i plodovima njihovog rada

  • 13:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.