Beograd

Mjesec dana od izbora u Srbiji, opozicija još ne priznaje rezultate

  • Izvor: ATV
  • 17.01.2024. 19:30

Skupština će biti konstituisana u zakonskom roku, tačnije za nešto manje od mjesec dana, poručio je predsjednik Srpske napredne stranke, koja u republičkom parlamentu Srbije ima apsolutnu većinu.

Miloš Vučević kaže da još razmatraju ko će još s njima biti dio vlasti.

"Svakako da je Savez vojvođanskih Mađara neko ko će biti sa nama u novoj većini, ali ćemo razgovarati i sa bošnjačkim strankama i sa SPS-om, odnosno njihovom koalicijom, a ne isključujem ni neke druge poslaničke grupe odnosno učesnike na izborima ako bude postojala politička volja", kaže Vučević.

Ustavni sud jedina je instanca koja je ostala dijelu opozicije koji je, poslije praznične pauze nastavio proteste tražeći poništavanje izbora.

Beograd je i dalje u fokusu, a opozicija ovih dana javno izlazi sa, kako kažu, dokazima da su građani lažno prijavljeni na hiljadama prestoničkih adresa.

"Obratićemo se svim stanicama MUP-a, tražićemo da izađu da utvrde da ta prebivališta ne postoje, pokrenuli smo i sve ostale procedure. Pravni tim u skladu sa prigovorima na rezultate konačnih izbora, sprema se i ustavna žalba na sve nivoe izbora, i nastavićemo da radimo ono što inače radimo, nastavićemo sa protestima", rekao je Dragan Đilas, predsjednik Stranke slobode i pravde.

Opozicija računa na čvrstu podršku međunarodnih posmatrača i organizacija koju do sada nisu imali.

Ni posmatrači nisu imali jedinstven stav o izborima – dok jedni smatraju da je izborni proces bio netransparentan i korumpiran, drugi kažu da nije bilo većih nepravilnosti.

Iz Еvropske unije zvanično su poručili da neće komentarisati izbore u Srbiji dok ne bude gotov izvještaj ODIHR-a, koji je ranije najavljen za početak godine.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 10:00 Serija: Istine i laži (12+)

    Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 10:30 Autošop magazin

    Za ljubitelje automobilizma, auto tržišta i najnovijih informacija o vašem ljubimcu.

  • 11:15 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:30 Еmisija: Agrar (R)

    Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede.

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 12:00 Teletrgovina

    Teletrgovina