Izbori

Ko će s kim u Srbiji?

  • Izvor: ATV
  • 20.12.2023. 19:20

SNS-u za formiranje Vlade ne treba postizborna koalicija. Uz 128 mandata u Narodnoj skupštini, dva više od granice za skupštinsku većinu, ta stranka može samostalno da predloži ministre i da imenuje predsjednika Vlade iz svojih redova.

"Mogućnost da odlučuju o vladi nesmetano, da ne budu ucjenjivani, da ne budu pod pritiscima, uvodi dodatnu odgovornost u njihovom odlučivanju i u kadriranju", kaže Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globalizacije.

Situacija nije tako čista u Beogradu. Za formiranje gradske vlasti većinu nema ni Srpska napredna stranka ali ni opoziciona koalicija "Srbija protiv nasilja“ koja protestuje tražeći poništavanje i ponavljanje izbora u prijestonici.

Nosioci liste, Marinika Tepić i Miroslav Aleksić odlučili su se i za štrajk glađu.


Jasna poruka Šmitu: Dalje ruke od Srpske i 9. januara

Jasna poruka Šmitu: Dalje ruke od Srpske i 9. januara

"Nevjerovatna zloupotreba, krađa, lopovluk, i mi zato ne pristajemo na ove rezultate, ne prihvatamo ih", rekla je Tepićeva.

Dok opozicija čeka odgovor Izborne komisije na prijavu o navodnoj izbornoj krađi, naprednjaci i socijalisti traže partnera kako bi formirali vlast.

Za većinu u Gradskoj skupštini potrebno je 56 mandata.

Srpskoj naprednoj stranci, uz SPS, fali jedan. Srbija protiv nasilja ima 42 mandata.

Postoji nekoliko mogućnosti, ali je najizglednije da će građanski pokret doktora Branimira Nestorovića sa svojih šest mandata imati presudnu ulogu.


Vučić poslao poruku građanima Srpske: Izvinite

Vučić poslao poruku građanima Srpske: Izvinite

"On nekako djeluje najrealnije, on je već dao neke izjave koje idu u tom pravcu da će slijediti nacionalni interes ali ostaje i to da se vidi, nije ni to ništa što je zakucano", kaže sociolog Vladimir Vuletić.

Nestorović je u izbornoj noći rekao da pokret "Mi – glas iz naroda“ neće ni sa kim u koaliciju, a kasnije da sasvim sigurno neće sa "Srbijom protiv nasilja“, a da je moguća manjinska podrška SNS-u i SPS-u.

SNS-ov kandidat za gradonačelnika mu je već pružio ruku.

"Svi ovi drugi su tu i mi smo otvoreni da sa njima razgovaramo oko vođenja grada, naravno ukoliko oni to žele. Ja tu ne bih bio izričit i ne bih nikoga isključivao, a naročito ne Branimira Nestorovića", rekao je Aleksandar Šapić, kandidat za gradonačelnika Beograda.

"Mi jesmo opozicija, ali ne svemu“, kaže doktor Nestorović uz poruku da će odluka pasti za koji dan.

Redovni lokalni izbori u dvije trećine opština i gradova održaće se na proljeće naredne godine, pa analitičari prognoziraju da je moguće da tada budu ponovljeni izbori i za beogradsku Skupštinu. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Еmisija: Ćirilica (R)

    Provokativna pitanja i još provokativniji odgovori, bujica oprečnih stavova i reči, teorije i dokazi, neotkriveno – sve nosi urednički potpis Marića koji na interesantan način sučeljava različita mišljenja i ogoljava stvarnost.

  • 16:10 Naša Srpska (R)

    ''Svakog ponedjeljka u 18 časova i 20 minuta u emisiji 'Naša Srpska' pogledajte aktuelne teme iz privrede, turizma, zdravlja, kulture i sporta iz svih krajeva naše zemlje.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 17:00 Serija: Nasljednici (12+) (R)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života. Gro, Frederik i Еmil očekuju pravednu podjelu imanja, no sve što je majka imala, ostavlja vanbračoj ćerci Signe.

  • 17:50 Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

    ''Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)