Избори

Ко ће с ким у Србији?

  • Извор: АТВ
  • 20.12.2023. 19:20

СНС-у за формирање Владе не треба постизборна коалиција. Уз 128 мандата у Народној скупштини, два више од границе за скупштинску већину, та странка може самостално да предложи министре и да именује предсједника Владе из својих редова.

"Могућност да одлучују о влади несметано, да не буду уцјењивани, да не буду под притисцима, уводи додатну одговорност у њиховом одлучивању и у кадрирању", каже Дејан Милетић, директор Центра за проучавање глобализације.

Ситуација није тако чиста у Београду. За формирање градске власти већину нема ни Српска напредна странка али ни опозициона коалиција "Србија против насиља“ која протестује тражећи поништавање и понављање избора у пријестоници.

Носиоци листе, Мариника Тепић и Мирослав Алексић одлучили су се и за штрајк глађу.


Јасна порука Шмиту: Даље руке од Српске и 9. јануара

Јасна порука Шмиту: Даље руке од Српске и 9. јануара

"Невјероватна злоупотреба, крађа, лоповлук, и ми зато не пристајемо на ове резултате, не прихватамо их", рекла је Тепићева.

Док опозиција чека одговор Изборне комисије на пријаву о наводној изборној крађи, напредњаци и социјалисти траже партнера како би формирали власт.

За већину у Градској скупштини потребно је 56 мандата.

Српској напредној странци, уз СПС, фали један. Србија против насиља има 42 мандата.

Постоји неколико могућности, али је најизгледније да ће грађански покрет доктора Бранимира Несторовића са својих шест мандата имати пресудну улогу.


Вучић послао поруку грађанима Српске: Извините

Вучић послао поруку грађанима Српске: Извините

"Он некако дјелује најреалније, он је већ дао неке изјаве које иду у том правцу да ће слиједити национални интерес али остаје и то да се види, није ни то ништа што је закуцано", каже социолог Владимир Вулетић.

Несторовић је у изборној ноћи рекао да покрет "Ми – глас из народа“ неће ни са ким у коалицију, а касније да сасвим сигурно неће са "Србијом против насиља“, а да је могућа мањинска подршка СНС-у и СПС-у.

СНС-ов кандидат за градоначелника му је већ пружио руку.

"Сви ови други су ту и ми смо отворени да са њима разговарамо око вођења града, наравно уколико они то желе. Ја ту не бих био изричит и не бих никога искључивао, а нарочито не Бранимира Несторовића", рекао је Александар Шапић, кандидат за градоначелника Београда.

"Ми јесмо опозиција, али не свему“, каже доктор Несторовић уз поруку да ће одлука пасти за који дан.

Редовни локални избори у двије трећине општина и градова одржаће се на прољеће наредне године, па аналитичари прогнозирају да је могуће да тада буду поновљени избори и за београдску Скупштину. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: