Србија

РИК одбацио приговор СПН-а за поништавање резултата избора

  • 17.01.2024. 18:13

Републичка изборна комисија одбацила је данас, као неоснован, приговор коалиције "Србија против насиљa" на Извјештај о укупним резултатима избора за посланике 17. децембра прошле године.

Предсједник РИК-а Владимир Димитријевић рекао је да је извјештај о резултатима избора за посланике Народне скупштине у свему донесен у складу са законом, а да поднијети приговори не могу бити основа за поништавање резултата избора, с обзиром на то да се извјештај заснива на правоснажним резултатима гласања садржаним у свим збирним извјештајима о резултатима гласања.

"Што се тиче осталих навода из приговора, за различите недостатке записника, недостатак потписа чланова бирачких одбора, уписаног броја бирача, контролног листа и осталих, те евентуалне неправилности су могле и требале да буду предмет посебног правног средства, као што је захтјев за поништавање гласања на бирачком мјесту", објаснио је Димитријевић.

Он је нагласио да се РИК руководи искључиво Законом о избору народних посланика и да се не бави наводима који се односе на извршење одређених кривичних дјела против изборних права, што је, како је рекао, предмет посебног кривичног поступка пред надлежним државним органима.

"Сматрам неоснованом тврдњу да РИК мора цијенити наводе о злоупотребама државних ресурса, што је предмет Закона о спријечавању корупције, за које је надлежна Агенција за спријечавање корупције, или наводе о манипулацијама бирачким списком, с обзиром да је Законом о јединственом бирачком списку, за уређење бирачког списка одговорно Министарство за државну управу и локалну самоуправу", констатовао је Димитријевић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: