Srbija

RIK odbacio prigovor SPN-a za poništavanje rezultata izbora

  • 17.01.2024. 18:13

Republička izborna komisija odbacila je danas, kao neosnovan, prigovor koalicije "Srbija protiv nasilja" na Izvještaj o ukupnim rezultatima izbora za poslanike 17. decembra prošle godine.

Predsjednik RIK-a Vladimir Dimitrijević rekao je da je izvještaj o rezultatima izbora za poslanike Narodne skupštine u svemu donesen u skladu sa zakonom, a da podnijeti prigovori ne mogu biti osnova za poništavanje rezultata izbora, s obzirom na to da se izvještaj zasniva na pravosnažnim rezultatima glasanja sadržanim u svim zbirnim izvještajima o rezultatima glasanja.

"Što se tiče ostalih navoda iz prigovora, za različite nedostatke zapisnika, nedostatak potpisa članova biračkih odbora, upisanog broja birača, kontrolnog lista i ostalih, te eventualne nepravilnosti su mogle i trebale da budu predmet posebnog pravnog sredstva, kao što je zahtjev za poništavanje glasanja na biračkom mjestu", objasnio je Dimitrijević.

On je naglasio da se RIK rukovodi isključivo Zakonom o izboru narodnih poslanika i da se ne bavi navodima koji se odnose na izvršenje određenih krivičnih djela protiv izbornih prava, što je, kako je rekao, predmet posebnog krivičnog postupka pred nadležnim državnim organima.

"Smatram neosnovanom tvrdnju da RIK mora cijeniti navode o zloupotrebama državnih resursa, što je predmet Zakona o spriječavanju korupcije, za koje je nadležna Agencija za spriječavanje korupcije, ili navode o manipulacijama biračkim spiskom, s obzirom da je Zakonom o jedinstvenom biračkom spisku, za uređenje biračkog spiska odgovorno Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu", konstatovao je Dimitrijević.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 17:00 Serija: Nasljednici (12+) (R)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života. Gro, Frederik i Еmil očekuju pravednu podjelu imanja, no sve što je majka imala, ostavlja vanbračoj ćerci Signe.

  • 17:50 Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

    ''Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

  • 18:20 Serija: Ljubavni zalogaji (12+) (R)

    Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.