Savjet bezbjednosti

Prijavu protiv Dačića spriječile Rusija i Kina

  • 20.12.2019. 08:54

Prijava koju je predstavnica Prištine u SAD Fljora Čitaku podnijela protiv ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića nije dospjela na dnevni red Savjeta bezbjednosti UN jer su se tome usprotivili ambasadori Rusije i Kine, pišu beogradske Večernje novosti.

Čitaku je prošlog mjeseca podnijela prijavu protiv Dačića zbog toga što je javno pokazao njen rodni list iz 1990. godine da bi dokazao da su dokumenta Albancima izdavana i na srpskom i na engleskom jeziku.

Predstavnica Prištine je poslije toga “savila tabak”, a srpskom ministru zamjerila je, osim iznošenja privatnih podataka, i navodno agresivan nastup na sjednici Savjeta bezbjednosti.
Tužbu je podržala Velika Britanija, ali su je blokirale Rusija i Kina.

Dačić je rekao da je Čitaku podnijela tužbu zbog njegove izjave da i ona ima srpsko državljanstvo.

– Sledeći put ću poneti spisak srpskih državljana zaposlenih u UN, a koji su sa Kosova. Činjenica je da oni imaju državljanstvo naše zemlje, a rade protiv Srbije, što je važno jer je ipak reč o statusnom pitanju – rekao je Dačić.

  • 20:10 Еmisija: Dosije

    ''Еmisija koja je dugi niz godina dio našeg programa, 'Dosije', rasvijetljava događaje u koje malo ko smije da zaviri, progovora o aktuelnim temama o kojima se ćuti, raspakuje činjenice slučajeva zločina, kriminala i korupcije, na sasvim novi način, precizno poput vještaka.

  • 20:45 Serija: Od jutra do sutra

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:30 Serija: Ko te šiša

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 22:05 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:20 Serija: Еl Čapo (16+)

    ''Priča o ozloglašenom narko bosu, jednom od najopasnijih i krvoločnijih mafijaša.

  • 23:20 Serija: Red Rok (12+)

    Red Rok' je irska kriminalistička serija koja prati slučajeve policijske stanice smještene u izmišljeni primorski grad Red Rock u blizini Dablina, te privatne turbulentne odnose gardista i mještana.