Еl Ninjo slabi, ali je jedan od pet najjačih u istoriji

Biće vrelo i narednih mjeseci! Upozorenje meteorologa

  • Izvor: Telegraf
  • 05.03.2024. 17:14

Еl Ninjo je počeo da slabi, ali će nastaviti da podstiče temperature iznad prosjeka širom svijeta, saopštila je danas Svjetska meteorološka organizacija (WMO). Еl Ninjo je prirodni vremenski fenomen povezan sa poremećajem obrasca vjetra, što znači toplije temperature površine okeana u istočnom i centralnom dijelu Pacifik, prenio je Rojters.

Еl Ninjo, koji se javlja u prosjeku na između dvije i sedam godina, obično traje devet do 12 mjeseci i može izazvati ekstremne vremenske pojave kao što su šumski požari, tropski cikloni i dugotrajne suše. Portparolka SMO Kler Nulis izjavila je da je Еl Ninjo dostigao vrhunac u decembru i ušao među pet najjačih u istoriji.

- Sada postepeno slabi, ali očigledno će nastaviti da utiče na globalnu klimu u narednim mjesecima - rekla je ona novinarima u Ženevi.

"Mislili smo da smo hakovani": Fejsbuk i Instagram pali u čitavom svijetu

Nulis je istakla da se očekuju temperature iznad normalnih u narednim mjesecima, od marta do maja, u većini kopnenih područja. Generalna sekretarka SMO Seleste Saulo rekla je da je Еl Ninjo djelimično doprinio nedavnim temperaturnim rekordima.

- Svaki mjesec od juna 2023. postavlja novi mjesečni temperaturni rekord, a 2023. je bila daleko najtoplija godina u istoriji - navela je Saulo u saopštenju.

Kako prepoznati da li je pileće meso svježe

Kako prepoznati da li je pileće meso svježe

Еl Ninjo je doprinio ovim rekordnim temperaturama, ali gasovi staklene bašte koji zadržavaju toplotu su nedvosmisleno glavni krivac, istakla je ona.

(Telegraf)

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: