Ел Нињо слаби, али је један од пет најјачих у историји

Биће врело и наредних мјесеци! Упозорење метеоролога

  • Извор: Телеграф
  • 05.03.2024. 17:14

Ел Нињо је почео да слаби, али ће наставити да подстиче температуре изнад просјека широм свијета, саопштила је данас Свјетска метеоролошка организација (WMO). Ел Нињо је природни временски феномен повезан са поремећајем обрасца вјетра, што значи топлије температуре површине океана у источном и централном дијелу Пацифик, пренио је Ројтерс.

Ел Нињо, који се јавља у просјеку на између двије и седам година, обично траје девет до 12 мјесеци и може изазвати екстремне временске појаве као што су шумски пожари, тропски циклони и дуготрајне суше. Портпаролка СМО Клер Нулис изјавила је да је Ел Нињо достигао врхунац у децембру и ушао међу пет најјачих у историји.

- Сада постепено слаби, али очигледно ће наставити да утиче на глобалну климу у наредним мјесецима - рекла је она новинарима у Женеви.

"Мислили смо да смо хаковани": Фејсбук и Инстаграм пали у читавом свијету

Нулис је истакла да се очекују температуре изнад нормалних у наредним мјесецима, од марта до маја, у већини копнених подручја. Генерална секретарка СМО Селесте Сауло рекла је да је Ел Нињо дјелимично допринио недавним температурним рекордима.

- Сваки мјесец од јуна 2023. поставља нови мјесечни температурни рекорд, а 2023. је била далеко најтоплија година у историји - навела је Сауло у саопштењу.

Како препознати да ли је пилеће месо свјеже

Како препознати да ли је пилеће месо свјеже

Ел Нињо је допринио овим рекордним температурама, али гасови стаклене баште који задржавају топлоту су недвосмислено главни кривац, истакла је она.

(Телеграф)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    ''Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    ''Колико знате о онима који живе под будним оком јавности?Знате ли о чему маштају, шта су све прошли, у чему уживају, шта раде када су потпуно сами? Које тајне су спремни да открију? Колико су спремни да се оголе?