Сигуран утицај

Ел Нињо стиже?

  • Извор: Б92
  • 04.10.2023. 18:30

Према најновијој прогнози, извјесно је да ће на вријеме у Европи и на наш регион утицати један од најпознатијих феномена климатских система Ел Нињо.

Прогноза "Severe Weather Europe" предвиђа да ће Ел Нињо утицати на предстојећу зиму.

Ел Нињо је, како објашњавају метеоролози, једна од фаза сложеног система под називом Ел Нињо – јужна осцилација (ЕНСО), због чега су Ел Нињо и ЕНСО често у употреби као синоними.

Суперћелијске олује над западном Европом, торнадо у Француској

Суперћелијске олује над западном Европом, торнадо у Француској

У питању су осцилације у одређеним периодима у карактеристикама океана и атмосфере тропског дијела Пацифика. Настају као посљедица интеракције између ваздуха и воде, а могу да се уоче путем измјене температура површинског океана.

Феномен прате и промјене струја у океанима, вјетрова, притиска у атмосфери и друго.

Постоје три фазе – прва је неутрална, друга топла фаза је најпознатија и зове се Ел Нињо, док је трећа хладна фаза Ла Ниња.

Утицај Ел Ниња на Европу

"Severe Weather Europe" напомиње да "ЕНСО глобално мијења време, али осим директног утицаја на Сјеверну Америку и друге ближе регионе, мјеста попут Европе имају и много других фактора у игри пре него што било какав директан временски утицај достигне оволико далеко од Тихог океана".

До када ће трајати Михољско љето

До када ће трајати Михољско љето

Уз податке европског модела, ЕЦМВФ, најчешће коришћеног и цијењеног система сезонског предвиђања, "гледајући просјечну слику за Европу, види се слаба прогноза сњежних падавина".

Више снијега у јануару и фебруару

Предвиђа се да ће већи дио континента имати мање сњежних падавина него што је уобичајено, осим у дијеловима централне Европе и Скандинавије.

Децембарска прогноза сњежних падавина показује већи дио континента са негативним количинама сњежних падавина, осим на крајњем сјеверу Европе. У јануарској прогнози се види другачија слика, са потенцијалом сњежних падавина у снажном порасту у већем дијелу централних земаља.

Какво нас вријеме чека: Михољско љето или

Какво нас вријеме чека: Михољско љето или "азорски" антициклон?

"Фебруар показује још већи напредак. Више снежних падавина предвиђа се на већем делу континента, осим у југозападним и јужним дијеловима", најавио је "Severe Weather Europe". 

Процјена је да ће сњежних падавина бити широм континента, а метеоролози закључују у сезонској прогнози да чак и када су предвиђања таква да се очекује мање снијега, то не значи да га неће бити.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    ''Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.