Ел Нињо одлази у заборав

Дугорочна прогноза за љето 2024.

  • Извор: Мондо.рс
  • 24.04.2024. 16:23

Временска прогноза за љето 2024. показује динамичан љетњи атмосферски образац, под утицајем преласка из топлог циклуса Ел Ниња у хладни циклус Ла Ниња. Предвиђа се да ће се низ таласа притиска и аномалија протезати од Сјеверне Америке па све до Европе. На сјеверној хемисфери, наредни мјесеци ће бити прелазни период између Ел Ниња (топла фаза) и Ла Ниње (хладна фаза), што ће оставити трага на атмосфери и временским обрасцима.

Један од главних покретача зимских временских прилика и раног прољећа био је Ел Нињо. Врхунци топлих аномалија забиљежени су у децембру, али је почетком ове године почео нагли пад температура, а очекује се да читав регион изнад екватора током љета пређе у негативан циклус.

Биће штете због снијега, нова прогноза не обећава

Биће штете због снијега, нова прогноза не обећава

Снажан подземни хладан базен је главни предуслов за слом Ел Ниња. 'Топла фаза' је тренутно у слому, а појава веома хладног циклуса почиње у касно љето 2024. и трајаће до 2025. године. На основу свих података прогнозе, сајт Sever Weather Europe, извјештава да је Ел Нињо у брзом опадању. Међутим, тако велики догађаји обично трају дужи временски период јер је атмосфери потребно неко вријеме да одговори на ове океанске промене.

Анализирајући прелазак са зимског Ел Ниња на љетњу Ла Нињу и да би разјаснио шта је пред нама, прегледани су подаци из неколико година које су имале сличан прелаз. Према овим подацима, очекује се неколико значајних промјена температура и падавина. Подаци показују да ће велики дијелови централних и источних Сједињених Држава и јужне Канаде имати температуре изнад нормалних, док Европа може очекивати ниже температуре.

Од 29. априла за ова три знака слиједи ролеркостер емоција, доживјеће судбинске љубави

Од 29. априла за ова три знака слиједи ролеркостер емоција, доживјеће судбинске љубави

Sever Weather Europe наводи да прогнозе за љето, односно за јун, јул и август, указују на подручје изнад просјечних температура и већу тенденцију топлотних таласа изнад југа Сједињених Држава, све до сјеверних крајева. Друга област се налази изнад јужних дијелова Европе гдје ће вријеме бити топлије него што је уобичајено у већем дијелу континента. Најјаче аномалије и тенденције топлотних таласа су над централним и јужним дијеловима континента. Крајем љета, Сјеверна Америка ће осјетити ране промјене у настајању нове Ла Ниње, јер је много ближа изворном региону у Пацифику.

Прогноза падавина показује нормалне до сушније услове над крајњим западним и јужним дијеловима Европе. Више падавина се предвиђа на крајњем сјеверу. Приказани су централни делови са благо повећаним потенцијалом падавина, пише Мондо.

Породица завршила у болници због тровања, сумња се да су ово мазали на палачинке

Породица завршила у болници због тровања, сумња се да су ово мазали на палачинке


Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм