Научници кажу

Ел Нињо је готов, слиједи нам Ла Ниња

  • Извор: Б92
  • 16.04.2024. 16:06

Снажан временски догађај Ел Нињо, који је заједно са климатским промјенама допринио порасту глобалне температуре до максимума, окончан је, кажу научници.

Из Аустралијског бироа за метеорологију кажу да се Тихи океан "знатно охладио" у протеклој седмици.

Ова природна епизода, која је почела прошлог јуна, донијела је топлије воде на површину Пацифика, додајући додатну топлоту атмосфери, пренио је Би-би-си, наводећи забринутост научника о томе да се не може са сигурношћу рећи шта ће се даље дешавати.

Париз позвао Москву на прославу 80. година Дана Д, Путин непожељан

Париз позвао Москву на прославу 80. година Дана Д, Путин непожељан

Наиме, низ недавних глобалних мјесечних рекорда високих температура навео је неке научнике да страхују како би свијет могао ући у нову фазу још бржих климатских промјена.

Подсјећа се да сваких неколико година почетак Ел Ниња доноси драстичне промјене времена у многим дијеловима света.

Налет топлије воде, која излази на површину код обала Перуа у Јужној Америци, повезан је са појачаним сушама и поплавама у различитим дијеловима свијета, а обиљежавају га три различите фазе, врући Ел Нињо, неутрални услови и хладнији период који се зове Ла Ниња.

Снијег у Хрватској и Словенији

Снијег у Хрватској и Словенији

Овај тренутно актуелни Ел Нињо је проглашен прошлог јуна, а врхунац је достигао у децембру. Ел Нињо је донио пораст температуре воде у Пацифику, што је потом допринијело томе да се глобалне просјечне температуре повећају до нових максимума. Март је био чак десет мјесеци заредом који је оборио температурни рекорд.

"Али сада, можда брже него што се очекивало, Ел Нињо је нестао. Критично питање је шта ће се даље дешавати и у одговорима на то научници имају подијељене ставове", наводи Би-би-си, преноси Б92.

Амерички истраживачи су недавно рекли да постоји 60 одсто шансе да се Ла Ниња развије између јуна и августа, а 85 одсто шансе да се то догоди до јесени.

Хитно упозорење грађанима из Цивилне заштите Српске

Хитно упозорење грађанима из Цивилне заштите Српске

Али из Аустралијског бироа кажу да се такве изјаве морају третирати са опрезом. Они пак очекују да ће неутрални услови трајати најмање до јула.

Ла Ниња која слиједи може да има значајан утицај на олује и урагане, а неки стручњаци предвиђају да ће, ако Ла Ниња ипак стигне прије времена, најавити веома активну сезону урагана у Атлантику.

Ипак се очекује да би ефекат Ла Ниње, односно хлађења, можда могао мало да успори стопу глобалног загријавања.

Пратите нас и путем Вибера

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм