Naučnici kažu

Еl Ninjo je gotov, slijedi nam La Ninja

  • Izvor: B92
  • 16.04.2024. 16:06

Snažan vremenski događaj Еl Ninjo, koji je zajedno sa klimatskim promjenama doprinio porastu globalne temperature do maksimuma, okončan je, kažu naučnici.

Iz Australijskog biroa za meteorologiju kažu da se Tihi okean "znatno ohladio" u protekloj sedmici.

Ova prirodna epizoda, koja je počela prošlog juna, donijela je toplije vode na površinu Pacifika, dodajući dodatnu toplotu atmosferi, prenio je Bi-bi-si, navodeći zabrinutost naučnika o tome da se ne može sa sigurnošću reći šta će se dalje dešavati.

Pariz pozvao Moskvu na proslavu 80. godina Dana D, Putin nepoželjan

Pariz pozvao Moskvu na proslavu 80. godina Dana D, Putin nepoželjan

Naime, niz nedavnih globalnih mjesečnih rekorda visokih temperatura naveo je neke naučnike da strahuju kako bi svijet mogao ući u novu fazu još bržih klimatskih promjena.

Podsjeća se da svakih nekoliko godina početak Еl Ninja donosi drastične promjene vremena u mnogim dijelovima sveta.

Nalet toplije vode, koja izlazi na površinu kod obala Perua u Južnoj Americi, povezan je sa pojačanim sušama i poplavama u različitim dijelovima svijeta, a obilježavaju ga tri različite faze, vrući Еl Ninjo, neutralni uslovi i hladniji period koji se zove La Ninja.

Snijeg u Hrvatskoj i Sloveniji

Snijeg u Hrvatskoj i Sloveniji

Ovaj trenutno aktuelni Еl Ninjo je proglašen prošlog juna, a vrhunac je dostigao u decembru. Еl Ninjo je donio porast temperature vode u Pacifiku, što je potom doprinijelo tome da se globalne prosječne temperature povećaju do novih maksimuma. Mart je bio čak deset mjeseci zaredom koji je oborio temperaturni rekord.

"Ali sada, možda brže nego što se očekivalo, Еl Ninjo je nestao. Kritično pitanje je šta će se dalje dešavati i u odgovorima na to naučnici imaju podijeljene stavove", navodi Bi-bi-si, prenosi B92.

Američki istraživači su nedavno rekli da postoji 60 odsto šanse da se La Ninja razvije između juna i avgusta, a 85 odsto šanse da se to dogodi do jeseni.

Hitno upozorenje građanima iz Civilne zaštite Srpske

Hitno upozorenje građanima iz Civilne zaštite Srpske

Ali iz Australijskog biroa kažu da se takve izjave moraju tretirati sa oprezom. Oni pak očekuju da će neutralni uslovi trajati najmanje do jula.

La Ninja koja slijedi može da ima značajan uticaj na oluje i uragane, a neki stručnjaci predviđaju da će, ako La Ninja ipak stigne prije vremena, najaviti veoma aktivnu sezonu uragana u Atlantiku.

Ipak se očekuje da bi efekat La Ninje, odnosno hlađenja, možda mogao malo da uspori stopu globalnog zagrijavanja.

Pratite nas i putem Vibera