Најтоплија година

Утицај Ел Ниња тек касније, шта нас чека сљедеће године?

  • Извор: Телеграф
  • 10.11.2023. 13:12

Октобар ове године био је најтоплији октобар откако се мјере температуре, а с тим резултатом врло је вјероватно да ће 2023. бити година с највишом просјечном температуром откако постоје метеоролошки подаци, саопштио је Сервис за климатске промјене Коперник (Ц3С) Европске уније.

Температурне аномалије

- Октобар 2023. имао је изузетне температурне аномалије и пратио је четири мјесеца у којима су сви рекорди глобалних температура пробијени. Можемо са скоро потпуном сигурношћу рећи да ће 2023. бити најтоплија година откако се мјере температуре. Та температура је 1,43 степена изнад просјека у преиндустријском добу. Потреба за хитном и амбициозном климатском акцијом никад није била већа - рекла је Саманта Бурџес, замјеница директора Коперника, у саопштењу.

Руска авијација нанијела најтежи пораз Украјини досад

Руска авијација нанијела најтежи пораз Украјини досад

Како наводи овај сервис, октобар 2023. био је најтоплији када је ријеч о глобалној температури, која је била 15,3 степена, што је 0,85 степени више од просјека за октобар од 1991. до 2020. Температура је била и 0,4 степена виша од претходног рекорда постављеног у октобру 2019. Глобална температурна аномалија била је највећа послије септембра 2023. Цијели мјесец био је 1,7 степени топлији од процјена за период од 1850. до 1900.

- Када је ријеч о овој календарској години, од јануара до октобра, просјечна глобална температура је највиша откако имамо податке, за 1,43 степена је виша од просјечне температуре од 1850. до 1900. и 0,1 степен је виша од просјечне температуре 2016. године, која је била најтоплија - наводи Коперник.

Опасност за украјинске пилоте, службе заплијениле важну компоненту

Опасност за украјинске пилоте, службе заплијениле важну компоненту

Да ће 2023. највјероватније бити најтоплија година у историји, поручила је и Свјетска метеоролошка организација (СМО) при Уједињеним народима (УН). Како додају, Ел Нињо ће трајати од априла 2024., што ће довести до даљњег скока у температурама.

Утицај Ел Ниња

- Утјецај Ел Ниња се на глобалну температуру осјећа обично годину касније, па ће сљедећа година можда бити још топлија од ове. Иако је Ел Нињо природан феномен, дешава се у контексту климатских промјена на које утјечу људске активности. Екстремне појаве попут врелих валова, суша, шумских пожара, јаких киша и поплава бит ће још горе у неким регионима - рекао је Петери Талас, шеф СМО, пише Телеграф.

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    'Имате ријеч са Милијаном Кос', емисија главне и одговорне уреднице информативног програма, даће прилику ријечима да стигну до вас.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.