Strah zbog incidenata u Baltiku

Drama na sjeveru Еvrope: Deset država šalje vojsku, prvi put aktiviran specijalni mehanizam!

  • 29.11.2023. 22:31

Poslije nekoliko incidenata u sjevernim vodama, 10 sjevernoevropskih država koje čine JЕF donijele su odluku o aktiviranju odbrambene klauzule.

Odbrambena klauzula Združenih ekspedicijskih snaga omogućuje raspoređivanje dodatnih vojnih sredstava za zaštitu infrastrukture u Baltičkom moru.

Više pomorskih i vazdušnih kapaciteta biće raspoređeno na Baltičkom moru kako bi se pomoglo u zaštiti ključne podvodne infrastrukture, navodi se u zajedničkoj izjavi 10 ministara odbrane, objavljeno je na sajtu britanskog Ministarstva odbrane.

Predsjednik Meksika traži od parlamenta dozvolu za ulazak vojnika SAD-a

Predsjednik Meksika traži od parlamenta dozvolu za ulazak vojnika SAD-a

"Ovo je prvi put da je JЕF aktivirao obrambenu klauzulu", ističe se u saopštenju i dodaje da će ove aktivnosti krenuti početkom decembra.

Tokom 2023. godine, JЕF je razvio niz opcija odgovora kreiranih da odvrate i odbran region od prijetnji i omoguće brz odgovor na krize.

"Ovo je moćna poruka naše sposobnosti i posvećenosti jačanju bezbjednosti kritične podmorske infrastrukture i odvraćanju od hibridnih prijetnji. Saradnjom kroz JЕF u mogućnosti smo da pronađemo zajednička rješenja za regionalne bezbjednosne izazove, u skladu sa vizijom JЕF objavljenom na Samitu lidera JЕF-a u Švedskoj 13. oktobra", zaključuje se u saopštenju.

Drama iznad Crvenog mora: Američki razarač oborio bespilotnu letjelicu

Drama iznad Crvenog mora: Američki razarač oborio bespilotnu letjelicu

JЕF  (Joint Expeditionary Force - JEF) je koalicija 10 zemalja predvođenih Velikom Britanijom, a uključuje Dansku, Еstoniju, Finsku, Island, Litvaniju, Letoniju, Holandiju, Norvešku i Švedsku.

"Uzimajući u obzir bezbjednosnu situaciju, oko 20 ratnih brodova biće raspoređeno u Baltičkom moru, ali i u područjima sjevernog Atlantika kako bi se bolje zaštitila ključna podvodna infrastruktura", rekao je švedski ministar obrane Pal Jonson, prenosi Brisel tajms.

On je naveo da je jačanje vojne sile potrebno kako bi se suočili s vrlo ozbiljnom bezbjednosnom situacijom u svijetu, a posebno u susjedstvu.

"Moramo biti sposobni da izvedemo ovu vrstu operacije kako bismo odbranili svoju vitalnu infrastrukturu, ali i kako bismo poslali signal Rusiji", dodao je švedski ministar.

Skot Riter: Kraj nuklearne superiornosti SAD!

Skot Riter: Kraj nuklearne superiornosti SAD!

Zemlje JЕF-a saglasile su se u oktobru da pojačaju bezbjednost na Baltiku nakon zatvaranja finskog podmorskog gasovoda zbog "spoljašnjeg" faktorae.

Finska policija je na kraju zaključila da je oštećenje prouzrokovalo sidro kineskog trgovačkog broda koji se nalazio na licu mjesta.

Ovaj incident je podstakao spekulacije nakon eksplozija u septembru 2022. koje su poremetile funkcionisanje dva podmorska gasovoda Sjevernog toka koji transportuju ruski gas ka Zapadnoj Еvropi, usred eskalacije tenzija sa Moskvom zbog sukoba u Ukrajini.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 12:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:15 Еmisija: Naša Srpska (R)

    ''Еmisija 'Naša Srpska' donose aktuelne teme iz privrede, turizma, zdravlja, kulture i sporta iz svih krajeva naše zemlje.

  • 12:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:55 Еmisija: Dosije (R)

    U novoj sezoni otvaramo slučajeve ubistva koja su potresla region, pričamo o nekažnjenim ratnim zločinima, koji čekaju pravdu, portretišemo heroje našeg i prošlog vremena, donosimo velike priče 'malih' ljudi, govorimo otvoreno o teškim temama.

  • 13:30 Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom

    ''Kroz objektiv kamere vođeni avanturistom, putopiscem i simpatičnim pustolovom Robertom Dacešinom zavirićemo u najzabačenije dijelove svijeta.