Za Rusiju je očigledno da drugog puta nema

Lavrov: Pred našim očima se stvara novi svjetski poredak!

  • 23.09.2023. 18:47

Vojno širenje NATO-a na azijsko-pacifički region, usmjereno protiv Rusije i Kine, stvara rizike od stvaranja novog žarišta napetosti, upozorio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

"Neskriveno usmjerenje takvih napora protiv Rusije i Kine, na uništavanje inkluzivne regionalne arhitekture koja je formirana oko ASЕAN-a, stvara rizike od nastanka novog žarišta geopolitičkih tenzija – pored već uzavrelog evropskog", rekao je ruski ministar u obraćanju na zasjedanju 78. Generalne skupštine UN.

Prema njegovim riječima, ruskom, sovjetskom rukovodstvu bile su date garancije da se NATO neće širi na Istok, međutim, ispostavilo se da su ta obećanja zapadnih lidera prevara i da nisu ni imali nameru da ih ispune.

"Zajedničke vježbe između SAD i evropskih saveznika, koje uključuju upotrebu nuklearnog oruzžja na teritorije Rusije, između ostalog, su bez presedana od kraja hladnog rata", naglasio je Lavrov.

On je ocijenio da se prvi put od formiranja UN 1945. godine pojavila šansa za istinsku demokratizaciju svjetske politike, drugog puta nema.

"To unosi optimizam kod svih koji vjeruju u dominaciju međunarodnog prava i koji žele preporod UN kako glavnog organa koordinacije svjetske politike", istakao je Lavrov.

Za Rusiju, kako je rekao, je očigledno da drugog puta nema.

"Ipak, SAD i njima potčinjene zapadne zemlje nastavljaju da pothranjuju konflikte koji na vještački način dijele čovječanstvo na neprijateljske blokove i ometaju ostvarivanje zajedničkih ciljeva", rekao je on.

Lavrovje dodao da SAD i njihovi saveznici čine sve kako bi spriječili stvaranje istinski multipolarnog, pravednog svjetskog poretka, nastoje da natjeraju svijet da igraju po njihovim sebičnim pravilima.

"Pred našim očima stvara novi svjetski poredak. Naš svijet oblikuje borba između globalne većine koja podržava fer raspođelu globalnih benefita i manjine koja zadržava pravo neokolonijalnog potčinjavanja, kako bi zadržali dominaciju, koja im polako klizi iz ruku", rekao je Lavrov.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: