Šef ruske diplomatije

Lavrov: Zapad Rusiju i dalje smatra prijetnjom

  • Izvor: SRNA
  • 18.12.2023. 16:23

Izjava američkog predsjednika Džozefa Bajdena da bi Rusija navodno mogla da napadne zemlje NATO-a predstavlja očaj, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i dodao da Zapad Rusiju i dalje smatra prijetnjom.

- Sama činjenica da to javno izjavljuju ozbiljni ljudi ─ šef Pentagona, predsednik Sjedinjenih Američkih Država, govori o njihovom veoma očajnom položaju. Oni čak pribjegavaju nekim zaklinanjima koja su očigledno lažna za svakog i najmanje upućenog čovjeka - rekao je Lavrov u emisiji "Velika igra" na "Prvom kanalu".

Lavrov je dodao da Zapad i dalje kao svoj zadatak vidi "dokrajčivanje Rusije" i ne namjerava da položi oružje.

- Taj zadatak ostaje na Zapadu. Povremeno... kroz umove političara, i evropskih i američkih, prođe neka čvrsta namera da ni pod kojim uslovima ne polože oružje, da ne odustanu i da dokrajče Rusiju. Postoji milion argumenata u prilog ovakvoj politici, uključujući relativnu nekonkurentnost naše privrede, prednost Zapada u sposobnosti da poveća vojne kapacitete – sve je to nepotrebno komplikovanje - dodao je ministar.

Kako je naglasio, Zapad Rusiju i dalje smatra protivnikom i pretnjom.

- Predsjednik (Rusije Vladimir Putin) veoma je detaljno govorio o ovoj temi da su želeli da unište Rusiju poslije raspada Sovjetskog Saveza, misleći na naivnost i lakovjernost te naše političke klase, kada se činilo da Zapad pruža ruku i priča o vječnim zajedničkim ljudskim vrednostima, o jedinstvenom prostoru od Atlantika do Pacifika, gdje će svi biti srećni, jednaki i sigurni - nastavio je on

Čini mi se da su događaji koji su se desili u Moskvi, kongres Jedinstvene Rusije, Putinov sastanak sa liderima dumskih frakcija i njegov govor na mitingu u nedjelju, stavili tačku na sva slova, istakao je Lavrov.

- Dugi niz godina smo vjerovali, bili lakovjerni i više puta smo, inače, bili ubjeđeni da je Zapad nepošten. Ali svaki put, vjerovatno po tradiciji našeg naroda, uvek smo se nadali najboljem, negde smo oprostili, negde zaboravili, a negde odlučili da ne pravimo od toga skandal, ali sada su, po mom mišljenju, sve crte podvučene - zaključio je ruski ministar.

Predsednik SAD Džozef Bajden je ranije u specijalnom obraćanju posvećenom Ukrajini izjavio da nakon što Rusija pobijedi u specijalnoj operaciji u Ukrajini ─ namjerava da napadne članice NATO-a.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: