Шеф руске дипломатије

Лавров: Запад Русију и даље сматра пријетњом

  • Извор: СРНА
  • 18.12.2023. 16:23

Изјава америчког предсједника Џозефа Бајдена да би Русија наводно могла да нападне земље НАТО-а представља очај, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров и додао да Запад Русију и даље сматра пријетњом.

- Сама чињеница да то јавно изјављују озбиљни људи ─ шеф Пентагона, председник Сједињених Америчких Држава, говори о њиховом веома очајном положају. Они чак прибјегавају неким заклинањима која су очигледно лажна за сваког и најмање упућеног човјека - рекао је Лавров у емисији "Велика игра" на "Првом каналу".

Лавров је додао да Запад и даље као свој задатак види "докрајчивање Русије" и не намјерава да положи оружје.

- Тај задатак остаје на Западу. Повремено... кроз умове политичара, и европских и америчких, прође нека чврста намера да ни под којим условима не положе оружје, да не одустану и да докрајче Русију. Постоји милион аргумената у прилог оваквој политици, укључујући релативну неконкурентност наше привреде, предност Запада у способности да повећа војне капацитете – све је то непотребно компликовање - додао је министар.

Како је нагласио, Запад Русију и даље сматра противником и претњом.

- Предсједник (Русије Владимир Путин) веома је детаљно говорио о овој теми да су желели да униште Русију послије распада Совјетског Савеза, мислећи на наивност и лаковјерност те наше политичке класе, када се чинило да Запад пружа руку и прича о вјечним заједничким људским вредностима, о јединственом простору од Атлантика до Пацифика, гдје ће сви бити срећни, једнаки и сигурни - наставио је он

Чини ми се да су догађаји који су се десили у Москви, конгрес Јединствене Русије, Путинов састанак са лидерима думских фракција и његов говор на митингу у недјељу, ставили тачку на сва слова, истакао је Лавров.

- Дуги низ година смо вјеровали, били лаковјерни и више пута смо, иначе, били убјеђени да је Запад непоштен. Али сваки пут, вјероватно по традицији нашег народа, увек смо се надали најбољем, негде смо опростили, негде заборавили, а негде одлучили да не правимо од тога скандал, али сада су, по мом мишљењу, све црте подвучене - закључио је руски министар.

Председник САД Џозеф Бајден је раније у специјалном обраћању посвећеном Украјини изјавио да након што Русија побиједи у специјалној операцији у Украјини ─ намјерава да нападне чланице НАТО-а.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда. Прича прати стјуарте, стјуардесе, механичаре и пилота имагинарне авиокомпаније.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    ''Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином