Odobren rekordni budžet za odbranu

Nikad ozbiljnije naoružavanje, približavaju se Americi i Kini

  • Izvor: B92
  • 22.12.2023. 19:16

Vlada Japana usvojila je danas rekordni budžet za odbranu u narednoj godini koji će biti uvećan za više od 16 odsto i iznosiće 56 milijardi dolara.

Ubrzaće raspoređivanje krstarećih raketa dugog dometa koje mogu da pogode ciljeve u Kini ili Sjevernoj Koreji.

Budžetom je takođe predviđeno dodatno jačanje vojske F-35 borbenim avionima i drugim američkim oružjem, prenosi AP.

Naredna godina je druga u petogodišnjem programu jačanja vojske u skladu sa novom bezbjednosnom strategijom koju je vlada japanskog premijera Fumija Kišide usvojila prije godinu dana.

Američki pokušaji odvraćanja Kine ugrožavaju Japan

Američki pokušaji odvraćanja Kine ugrožavaju Japan

Japan planira da potroši 300 milijardi dolara do 2027. godine da ojača vojnu moć i gotovo udvostruči svoju godišnju potrošnju na oko 68 milijardi dolara, što vojni budžet Japana čini trećim po veličini u svijetu, poslije SAD i Kine.

Japan je danas ublažio stroge propise o izvozu odbrambene opreme u pokušaju da ojača veze sa zemljama saveznicima, a japanska vlada dozvolila je i da se oružje proizvedeno u Japanu pod stranom licencom, uključujući gotove proizvode i komponente, otprema u zemlju u kojoj je sjedište davaoca licence.

To je prva velika promjena u japanskom sistemu izvoza oružja od 2014. godine, kada je Japan ukinuo politiku embarga na oružje, navodi agencija Kjodo.

Panika u Japanu: Sjeverna Koreja ispalila nepoznatu balističku raketu!

Panika u Japanu: Sjeverna Koreja ispalila nepoznatu balističku raketu!

Japan je odlučio da obezbijedi SAD vođene rakete "patriot" proizvedene u Japanu pod licencom američkih firmi.

Revizija takođe omogućava Japanu da prodaje dijelove oružja pod uslovom da komponente same po sebi nisu smrtonosne, kao što su motori borbenih aviona, kao i snabdijevanje odbrambenom opremom zemalja koje se brane od invazija koje krše međunarodno pravo, kao što je Ukrajina.

Prema Ministarstvu odbrane, japanske snage opremljene su sa 79 stranih licenciranih proizvoda, uključujući 32 iz SAD i 47 iz sedam drugih zemalja.

Isporuka proizvoda razvijenih zajedno sa međunarodnim partnerima iz trećih zemalja tek treba da bude odobrena jer japanske vladajuće stranke nisu uspjele da se dogovore o tom pitanju, što je izazvalo neizvjesnost u vezi sa zajedničkim projektom razvoja borbenih aviona sa Velikom Britanijom i Italijom.

Metoda koju Japanci koriste kada imaju nesanicu

Metoda koju Japanci koriste kada imaju nesanicu

Japan je ranije mogao da isporučuje samo komponente odbrambenih proizvoda licenciranih u SAD, a sada može da izvozi ne samo komponente već i gotove proizvode na zahtjev bilo koje zemlje porijekla licence za proizvodnju.

Propisi su ublaženi na osnovu predloga Liberalno-demokratske partije japanskog premijera Fumija Kišide i njenog koalicionog partnera, partije Komeito.

Vladajuće stranke će nastaviti razgovore o daljim revizijama pravila.

S obzirom na to da Japan, Velika Britanija i Italija imaju cilj da zajednički razviju borbeni avion nove generacije do 2035. godine, Kišidina administracija pokušava da ukine zabranu izvoza zajednički razvijenih proizvoda u druge zemlje.

Japan upozorio ljude da nađu sklonište: Lansirana raketa, ugroženi i brodovi

Japan upozorio ljude da nađu sklonište: Lansirana raketa, ugroženi i brodovi

Strane nastoje da dođu do dogovora sljedeće godine, iako Komeito ostaje oprezan u pogledu promovisanja izvoza oružja.

Vlada Japana je saopštila da želi da se postigne dogovor o tom pitanju do kraja februara sljedeće godine.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: