Одобрен рекордни буџет за одбрану

Никад озбиљније наоружавање, приближавају се Америци и Кини

  • Извор: Б92
  • 22.12.2023. 19:16

Влада Јапана усвојила је данас рекордни буџет за одбрану у наредној години који ће бити увећан за више од 16 одсто и износиће 56 милијарди долара.

Убрзаће распоређивање крстарећих ракета дугог домета које могу да погоде циљеве у Кини или Сјеверној Кореји.

Буџетом је такође предвиђено додатно јачање војске Ф-35 борбеним авионима и другим америчким оружјем, преноси АП.

Наредна година је друга у петогодишњем програму јачања војске у складу са новом безбједносном стратегијом коју је влада јапанског премијера Фумија Кишиде усвојила прије годину дана.

Амерички покушаји одвраћања Кине угрожавају Јапан

Амерички покушаји одвраћања Кине угрожавају Јапан

Јапан планира да потроши 300 милијарди долара до 2027. године да ојача војну моћ и готово удвостручи своју годишњу потрошњу на око 68 милијарди долара, што војни буџет Јапана чини трећим по величини у свијету, послије САД и Кине.

Јапан је данас ублажио строге прописе о извозу одбрамбене опреме у покушају да ојача везе са земљама савезницима, а јапанска влада дозволила је и да се оружје произведено у Јапану под страном лиценцом, укључујући готове производе и компоненте, отпрема у земљу у којој је сједиште даваоца лиценце.

То је прва велика промјена у јапанском систему извоза оружја од 2014. године, када је Јапан укинуо политику ембарга на оружје, наводи агенција Кјодо.

Паника у Јапану: Сјеверна Кореја испалила непознату балистичку ракету!

Паника у Јапану: Сјеверна Кореја испалила непознату балистичку ракету!

Јапан је одлучио да обезбиједи САД вођене ракете "патриот" произведене у Јапану под лиценцом америчких фирми.

Ревизија такође омогућава Јапану да продаје дијелове оружја под условом да компоненте саме по себи нису смртоносне, као што су мотори борбених авиона, као и снабдијевање одбрамбеном опремом земаља које се бране од инвазија које крше међународно право, као што је Украјина.

Према Министарству одбране, јапанске снаге опремљене су са 79 страних лиценцираних производа, укључујући 32 из САД и 47 из седам других земаља.

Испорука производа развијених заједно са међународним партнерима из трећих земаља тек треба да буде одобрена јер јапанске владајуће странке нису успјеле да се договоре о том питању, што је изазвало неизвјесност у вези са заједничким пројектом развоја борбених авиона са Великом Британијом и Италијом.

Метода коју Јапанци користе када имају несаницу

Метода коју Јапанци користе када имају несаницу

Јапан је раније могао да испоручује само компоненте одбрамбених производа лиценцираних у САД, а сада може да извози не само компоненте већ и готове производе на захтјев било које земље поријекла лиценце за производњу.

Прописи су ублажени на основу предлога Либерално-демократске партије јапанског премијера Фумија Кишиде и њеног коалиционог партнера, партије Комеито.

Владајуће странке ће наставити разговоре о даљим ревизијама правила.

С обзиром на то да Јапан, Велика Британија и Италија имају циљ да заједнички развију борбени авион нове генерације до 2035. године, Кишидина администрација покушава да укине забрану извоза заједнички развијених производа у друге земље.

Јапан упозорио људе да нађу склониште: Лансирана ракета, угрожени и бродови

Јапан упозорио људе да нађу склониште: Лансирана ракета, угрожени и бродови

Стране настоје да дођу до договора сљедеће године, иако Комеито остаје опрезан у погледу промовисања извоза оружја.

Влада Јапана је саопштила да жели да се постигне договор о том питању до краја фебруара сљедеће године.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: