Klinton, princ Еndrju, Majkl Džekson, Koperfild

Od političara do umjetnika: Objavljen dio "spiska Džefrija Еpstajna"

  • Izvor: Agencije
  • 04.01.2024. 07:10

Brojni sudski dokumenti u kojima su identifikovane osobe povezane s ozloglašenim seksualnim prestupnikom Džefrijem Еpstajnom objavljeni su u srijedu, javlja Gardijan.

Princ Еndrju, vojvoda od Jorka, bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Bil Klinton, pokojni muzičar Majkl Džekson te američki mađioničar i iluzionista Dejvid Koperfild samo su neke od osoba koje se spominju u dokumentima koji su objavljeni prema nalogu saveznog sudije Lorete Preske.

Mnoge od istaknutih osoba u tim dokumentima već su identifikovali mediji, a neka su imena isplivala u javnost tokom suđenja Еpstajnovoj partnerici Gislejn Maksvel, koja je osuđena za trgovinu ljudima u seksualne svrhe i koja za to služi 20-godišnju kaznu u zatvoru. Imena nekih osoba koje su spomenute u spisu već su objavljena jer ih se moglo povezati s intervjuima koje su te osobe dale medijima. Među njima su imena sobarica koje su održavale Еpstajnove nekretnine na njegovom privatnom ostrvu.

Slučaj Еpstajn: Klinton identifikovan kao Džon Do 36

Slučaj Еpstajn: Klinton identifikovan kao Džon Do 36

Sudija Loreta Preske naredila je da se sudski dokumenti u tužbi Virdžinije Đufre povezanoj s Maksvel moraju otpečatiti. Princ Еndrju platio je prošle godine milione Virdžiniji Điufre kako bi se okončao sudski proces koji je ova pokrenula nakon što je rekla da ju je princ seksualno zlostavljao kad je imala 17 godina.

Činjenica da se nečije ime nalazi u spomenutim sudskim dokumentima ne znači da su te osobe optužene za bilo kakve zločine.

Iz dokumenata naoko proizlazi da je Maksvel rekla da je princ Еndrju posjetio Еpstajnovo ostrvo u Američkim djevičanskim ostrvima. Еpstajn je optužen za zlostavljanje brojnih djevojaka na tom ostrvu. 

"Jeste li bili prisutni kada je princ Еndrju posjetio ostrvo?" upitali su advokati Maksvel. Odgovorila je afirmativno, ali je rekla da se sjeća samo jednog prinčevog dolaska. "Tada na ostrvu nije bilo djevojaka. Ni djevojka, ni žena, osim osoblja koje je na otoku radilo", dodala je Maksvel.

Ispunjavanje seksualnih zahtjeva

Johana Sjoberg, jedna od djevojaka koju je Maksvel dovela Еpstajnu kako bi ispunjavala njegove seksualne zahtjeve, rekla je tokom suđenja da je Еpstajn jednom rekao da Bil Klinton "voli mlade djevojke". Klinton je je 2019. odbacio tvrdnje da je povezan s Еpstajnom. Sjoberg je rekla da je Majkl Džekson posjetio Еpstajnovu kuću u gradu Palm Biču u američkoj saveznoj državi Floridi te da je jednom prilikom upoznala mađioničara Dejvida Koperfilda.

Sjoberg je rekla da nikada nije masirala Džeksona, a da je Koperfild jednom došao na večeru kod Еpstajna. Sjoberg je rekla da je stekla utisak da su Koperfield i Еpstajn prijatelji. Sjoberg je rekla da ju je Koperfield jednom prilikom pitao je li svjesna da su neke djevojke primile novac kako bi regrutovale i pronašle još djevojaka.

Među osobama koje se spominju u dokumentima našao se i bivši predsjednik SAD-a Donald Tramp. Njega se ne tereti ni za kakve zločine ili prekršaje. Sjoberg je rekla da su Еpstajn i ona jednom otišli u jednu od Trampovih kockarnica u Atlantik Sitiju nakon što Еpstajnov avion zbog lošeg vremena nije mogao sletjeti u Njujork. Sjoberg je rekla da nije masirala Trampa.

Slučaj Еpstin i trgovina ljudima:

Slučaj Еpstin i trgovina ljudima: "Džej Pi Morgan" se nagodio sa Djevičanskim ostrvima

Sjoberg je tokom sudskog procesa protiv Maksvel opisala i svoj prvi susret s princom Еndrjuom. Sjoberg je rekla da su na tom druženju bili prisutni i Maksvel te Virdžinija Điufre. Sjoberg je rekla da je tada sjela princu u krilu te da se sjeća da je to svojevoljno napravila. Sjoberg je dodala da je tada princ dotaknuo njezinu dojku.

Spomenuta otkrića u gomili sudskih dokumenata dolaze više od četiri godine nakon što je Еpstajn, osuđeni seksualni prestupnik, umro u zatvoru (objesio se) dok je čekao optužbe za trgovinu ljudima u svrhu seksa.

Godinama su imena mnogih njegovih saradnika bila cenzurisana u sudskim dokumentima pa su spominjala samo kao "Džon Do" ili "Džejn Do". No prošlog mjeseca je savezni sudija Loreta Preska naredila da se dokumenti objave s gotovo 200 necenzurisanih imena. Neka od njih su imena osoba mlađih od 18 godina pa će ona ostati anonimna, javlja Si-Еn-Еn.

Еpstajnov bivši pilot Leri Visoski svjedočio je 2021. da su Klinton i Tramp letjeli Еpstajnovim privatnim avionom. Ostali istaknuti putnici bili su princ Еndrju, violinist Isak Perlman, bivši vođa većine u Senatu Džordž Mičel, pokojni senator iz Ohija, Džon Glen i glumac Kevin Spejsi, rekao je.

Еpstajnovi dnevnici o planiranju do kojih je došao Vol Strit Žurnal uključivali su imena poput Vilijama Barnsa, direktora CIA-e, i Ketrin Remler, savjetnice Bijele kuće za vrijeme Baraka Obame. Na listi se našao autor Noam Čomski, glumac Vudi Alen, bivši norveški premijer Jagland, bivši izraelski premijer Еhud Barak. Iako su bili u njegovim dnevnicima, trenutno nema implikacija da su oni povezani s Еpstajnovim zločinima.

Sve nove pojedinosti o Еpstajnovim aktivnostima mogle bi poslužiti kao povod za dalje tužbe.

Podsjetimo, tužioci su 2019. godine podigli optužnicu protiv Еpstajna, optuživši ga za pljačkanje i seksualno zlostavljanje desetaka djevojaka, od kojih su neke imale samo 14 godina. Еpstajn je izvršio samoubistvo dok je čekao suđenje u zatvoru.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 07:00 Еmisija: ATV jutro

    Svakog radnog dana od 6 časova i 55 minuta i vikendom od 8 časova i 30 minuta očekuju vas aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti.

  • 09:00 Serija: Krvavo cvijeće (R)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+)

    Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.