Клинтон, принц Ендрју, Мајкл Џексон, Коперфилд

Од политичара до умјетника: Објављен дио "списка Џефрија Епстајна"

  • Извор: Агенције
  • 04.01.2024. 07:10

Бројни судски документи у којима су идентификоване особе повезане с озлоглашеним сексуалним преступником Џефријем Епстајном објављени су у сриједу, јавља Гардијан.

Принц Ендрју, војвода од Јорка, бивши предсједник Сједињених Америчких Држава Бил Клинтон, покојни музичар Мајкл Џексон те амерички мађионичар и илузиониста Дејвид Коперфилд само су неке од особа које се спомињу у документима који су објављени према налогу савезног судије Лорете Преске.

Многе од истакнутих особа у тим документима већ су идентификовали медији, а нека су имена испливала у јавност током суђења Епстајновој партнерици Гислејн Максвел, која је осуђена за трговину људима у сексуалне сврхе и која за то служи 20-годишњу казну у затвору. Имена неких особа које су споменуте у спису већ су објављена јер их се могло повезати с интервјуима које су те особе дале медијима. Међу њима су имена собарица које су одржавале Епстајнове некретнине на његовом приватном острву.

Случај Епстајн: Клинтон идентификован као Џон До 36

Случај Епстајн: Клинтон идентификован као Џон До 36

Судија Лорета Преске наредила је да се судски документи у тужби Вирџиније Ђуфре повезаној с Максвел морају отпечатити. Принц Ендрју платио је прошле године милионе Вирџинији Ђиуфре како би се окончао судски процес који је ова покренула након што је рекла да ју је принц сексуално злостављао кад је имала 17 година.

Чињеница да се нечије име налази у споменутим судским документима не значи да су те особе оптужене за било какве злочине.

Из докумената наоко произлази да је Максвел рекла да је принц Ендрју посјетио Епстајново острво у Америчким дјевичанским острвима. Епстајн је оптужен за злостављање бројних дјевојака на том острву. 

"Јесте ли били присутни када је принц Ендрју посјетио острво?" упитали су адвокати Максвел. Одговорила је афирмативно, али је рекла да се сјећа само једног принчевог доласка. "Тада на острву није било дјевојака. Ни дјевојка, ни жена, осим особља које је на отоку радило", додала је Максвел.

Испуњавање сексуалних захтјева

Јохана Сјоберг, једна од дјевојака коју је Максвел довела Епстајну како би испуњавала његове сексуалне захтјеве, рекла је током суђења да је Епстајн једном рекао да Бил Клинтон "воли младе дјевојке". Клинтон је је 2019. одбацио тврдње да је повезан с Епстајном. Сјоберг је рекла да је Мајкл Џексон посјетио Епстајнову кућу у граду Палм Бичу у америчкој савезној држави Флориди те да је једном приликом упознала мађионичара Дејвида Коперфилда.

Сјоберг је рекла да никада није масирала Џексона, а да је Коперфилд једном дошао на вечеру код Епстајна. Сјоберг је рекла да је стекла утисак да су Коперфиелд и Епстајн пријатељи. Сјоберг је рекла да ју је Коперфиелд једном приликом питао је ли свјесна да су неке дјевојке примиле новац како би регрутовале и пронашле још дјевојака.

Међу особама које се спомињу у документима нашао се и бивши предсједник САД-а Доналд Трамп. Њега се не терети ни за какве злочине или прекршаје. Сјоберг је рекла да су Епстајн и она једном отишли у једну од Трампових коцкарница у Атлантик Ситију након што Епстајнов авион због лошег времена није могао слетјети у Њујорк. Сјоберг је рекла да није масирала Трампа.

Случај Епстин и трговина људима:

Случај Епстин и трговина људима: "Џеј Пи Морган" се нагодио са Дјевичанским острвима

Сјоберг је током судског процеса против Максвел описала и свој први сусрет с принцом Ендрјуом. Сјоберг је рекла да су на том дружењу били присутни и Максвел те Вирџинија Ђиуфре. Сјоберг је рекла да је тада сјела принцу у крилу те да се сјећа да је то својевољно направила. Сјоберг је додала да је тада принц дотакнуо њезину дојку.

Споменута открића у гомили судских докумената долазе више од четири године након што је Епстајн, осуђени сексуални преступник, умро у затвору (објесио се) док је чекао оптужбе за трговину људима у сврху секса.

Годинама су имена многих његових сарадника била цензурисана у судским документима па су спомињала само као "Џон До" или "Џејн До". Но прошлог мјесеца је савезни судија Лорета Преска наредила да се документи објаве с готово 200 нецензурисаних имена. Нека од њих су имена особа млађих од 18 година па ће она остати анонимна, јавља Си-Ен-Ен.

Епстајнов бивши пилот Лери Висоски свједочио је 2021. да су Клинтон и Трамп летјели Епстајновим приватним авионом. Остали истакнути путници били су принц Ендрју, виолинист Исак Перлман, бивши вођа већине у Сенату Џорџ Мичел, покојни сенатор из Охија, Џон Глен и глумац Кевин Спејси, рекао је.

Епстајнови дневници о планирању до којих је дошао Вол Стрит Журнал укључивали су имена попут Вилијама Барнса, директора ЦИА-е, и Кетрин Ремлер, савјетнице Бијеле куће за вријеме Барака Обаме. На листи се нашао аутор Ноам Чомски, глумац Вуди Ален, бивши норвешки премијер Јагланд, бивши израелски премијер Ехуд Барак. Иако су били у његовим дневницима, тренутно нема импликација да су они повезани с Епстајновим злочинима.

Све нове појединости о Епстајновим активностима могле би послужити као повод за даље тужбе.

Подсјетимо, тужиоци су 2019. године подигли оптужницу против Епстајна, оптуживши га за пљачкање и сексуално злостављање десетака дјевојака, од којих су неке имале само 14 година. Епстајн је извршио самоубиство док је чекао суђење у затвору.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок