"U veoma teškom položaju"

Šef britanske vojske dao mračne prognoze za ukrajinske oružane snage u narednim mjesecima

  • 28.02.2024. 07:08

Očekuje se da će Ukrajina u nedostatku municije biti u veoma teškom položaju u svom ratu s Rusijom i da će tako ostati narednih nekoliko mjeseci dok se Zapad ne dogovori o koracima za podršku Kijevu, priznao je šef britanskih oružanih snaga admiral Toni Radakin.

Admiral Toni Radakin, govoreći na konferenciji u Londonu, nije direktno komentarisao francuski prijedlog o raspoređivanju zapadnih kopnenih trupa u Ukrajini, već je umjesto toga naglasio hitnu potrebu za povećanjem industrijske pomoći, prenosi Gardijan.

Rusija će predložiti BRIKS-u formiranje nezavisnog finansijskog sistema

Rusija će predložiti BRIKS-u formiranje nezavisnog finansijskog sistema

Vojni šef je rekao da se Ukrajina suočava s teškom situacijom na kopnu gdje se njena vojska "bori u pogledu nedostatka municije i zaliha" s američkom vojnom pomoći koju su zaustavili republikanci u Kongresu, a Еvropa još nije u stanju da popuni jaz.

Američki predsjednik Džo Bajden sastao se u utorak s liderima Kongresa u Bijeloj kući radi razgovora o nacrtu zakona o pomoći Ukrajini, na sastanku koji je lider većine u Senatu Čak Šumer opisao kao "intenzivan".

Radakin je rekao da se među saveznicima u NATO-u vode razgovori o tome "kako možemo ojačati našu podršku Ukrajini" - s novim najavama koje se očekuju na ili uoči julskog samita NATO-a u Vašingtonu.

Karlson: Upozorili su me da bih mogao da budem uhapšen zbog intervjua sa Putinom

Karlson: Upozorili su me da bih mogao da budem uhapšen zbog intervjua sa Putinom

Rusija je već "na taktičkom nivou osvajala relativno malu teritoriju", rekao je vojni zvaničnik, uključujući grad Avdejevku na istočnom frontu.

"Mislim da je to nevolja koja će vjerovatno trajati najmanje narednih nekoliko mjeseci", zaključio je Radakin, sugerišući da je malo vjerovatno da će Kijev biti u stanju da pokrene novu kontraofanzivu u bliskoj budućnosti prenosi Kliks.

Pratite nas i putem Vibera