Njemačka posustaje

Šolc blokira, plaši se Rusije?

  • Izvor: B92
  • 28.09.2023. 12:21

Nemački kancelar Olaf Šolc sprečio je isporuku projektila dugog dometa Taurus Ukrajini jer se boji da će to dovesti do sukoba s Rusijom, navode mediji.

Ostali članovi njemačke vladajuće koalicije odobrili su slanje projektila Taurus u Ukrajinu.

Njemačka poslanica Marie-Agnes Strak-Cimerman napisala je 4. septembra na društvenoj mreži Iks da Šolc sam blokira ovu odluku unutar koalicije.

Još jedan snimak vožnje u kontra smjeru na auto-putu

Još jedan snimak vožnje u kontra smjeru na auto-putu

Prema izvorima koje je citirao Vol strit džurnal, Šolc je zabrinut da će njemačko osoblje morati da radi s projektilima na zemlji u Ukrajini, što je potez za koji je tvrdio da će zahtijevati glasanje u parlamentu.

Štaviše, Šolc se bojao da bi prisutnost njemačkih vojnika na terenu u Ukrajini mogla izazvati “direktan sukob s Rusijom”.

Mladić izboden nasmrt na granici, kamiondžija iz BiH ispričao detalje

Mladić izboden nasmrt na granici, kamiondžija iz BiH ispričao detalje

Međutim, nejasno je zašto Šolc tvrdi da bi njemačko osoblje moralo da bude fizički locirano u Ukrajini kako bi se rakete Taurus mogle koristiti, piše Vol strin, navodeći da su projektili Taurus bili predmet mnogih rasprava, a velik dio njemačkog oklevanja proizlazi iz mogućnosti da se projektili koriste na teritoriji Rusije.

Ukrajina je od svojih saveznika dobila i druge projektile dugog dometa, poput Storm šedova iz Ujedinjenog Kraljevstva i SCALP-a francuske proizvodnje, ali Taurus ima znatno veći domet.

U pucnjavi u Bratislavi ubijena jedna osoba, četvoro ranjeno

U pucnjavi u Bratislavi ubijena jedna osoba, četvoro ranjeno

Iza kulisa navodno su zvaničnici iz Ujedinjenog Kraljevstva uveravali svoje kolege u Nemačkoj da Ukrajina nije koristila rakete Storm šedou na ciljevima bez prethodnog odobrenja.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Еnergo klub

    Relevantne aktuelnosti iz oblasti proizvodnje električne energije.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:42 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.