Њемачка посустаје

Шолц блокира, плаши се Русије?

  • Извор: Б92
  • 28.09.2023. 12:21

Немачки канцелар Олаф Шолц спречио је испоруку пројектила дугог домета Таурус Украјини јер се боји да ће то довести до сукоба с Русијом, наводе медији.

Остали чланови њемачке владајуће коалиције одобрили су слање пројектила Таурус у Украјину.

Њемачка посланица Марие-Агнес Страк-Цимерман написала је 4. септембра на друштвеној мрежи Икс да Шолц сам блокира ову одлуку унутар коалиције.

Још један снимак вожње у контра смјеру на ауто-путу

Још један снимак вожње у контра смјеру на ауто-путу

Према изворима које је цитирао Вол стрит џурнал, Шолц је забринут да ће њемачко особље морати да ради с пројектилима на земљи у Украјини, што је потез за који је тврдио да ће захтијевати гласање у парламенту.

Штавише, Шолц се бојао да би присутност њемачких војника на терену у Украјини могла изазвати “директан сукоб с Русијом”.

Младић избоден насмрт на граници, камионджија из БиХ испричао детаље

Младић избоден насмрт на граници, камионджија из БиХ испричао детаље

Међутим, нејасно је зашто Шолц тврди да би њемачко особље морало да буде физички лоцирано у Украјини како би се ракете Таурус могле користити, пише Вол стрин, наводећи да су пројектили Таурус били предмет многих расправа, а велик дио њемачког оклевања произлази из могућности да се пројектили користе на територији Русије.

Украјина је од својих савезника добила и друге пројектиле дугог домета, попут Сторм шедова из Уједињеног Краљевства и СЦАЛП-а француске производње, али Таурус има знатно већи домет.

У пуцњави у Братислави убијена једна особа, четворо рањено

У пуцњави у Братислави убијена једна особа, четворо рањено

Иза кулиса наводно су званичници из Уједињеног Краљевства уверавали своје колеге у Немачкој да Украјина није користила ракете Сторм шедоу на циљевима без претходног одобрења.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.