Sukob Izraela i Hamasa

Svijet strahuje od zatvaranja Sueckog kanala

  • Izvor: HRT
  • 25.10.2023. 09:12

Otkako je eskalirao sukob Izraela i Hamasa, svijet je u strahu od zatvaranja Sueckog kanala, kojim prolazi 12% svjetske trgovine i kroz koji na dan prođu brodovi s teretom vrijednim 10 milijardi dolara.

Zatvaranje kanala sasvim bi sigurno za posljedicu imalo poskupljenje sve robe, pa tako i hrane.

Kada je prije dvije godine Suecki kanal bio zatvoren zbog nasukavanja velikog broda, posljedice su bile dalekosežne. Pola godine trebalo je da se normalizuju lanci snabdijevanja.

Еvo kakvog su kvaliteta motorna ulja na tržištu BiH

Еvo kakvog su kvaliteta motorna ulja na tržištu BiH

Već s prvim danima rata, reagovale su svjetske berze. Od početka sukoba cijena sirove nafte skočila je za 10%. Zatvaranje kanala posljedično bi se odrazilo ne samo na naftu nego i na cijenu druge robe.

- Sigurno će imati uticaja na sve ostale robe, pa tako i na hranu, jer to je zakon spojenih posuda i rast cijena nafte ne može se ne odraziti na rast drugih proizvoda, rekao je Robert Jurišić, agroanalitičar.

Obračun mačke i poskoka u Banjaluci

Obračun mačke i poskoka u Banjaluci

Stručnjak Zvjezdana Blažić ipak ne očekuje da će u Еvropa biti gladna jer proizvodi dovoljno za svoje potrebe, ima i za izvoz, ali broj gladnih u svijetu, zbog sukoba, sigurno će rasti. Hrvatska najviše hrane uvozi iz zemalja unutar evropskih granica pa bi dijelila evropsku sudbinu.

- Ono što je sigurno, ako bi se sukob proširio ili duže trajao, s obzirom na uticaj na cijene energenata, da to dovodi do velikih ekonomskih poremećaja, svi napori koji su učinjeni od strane Vlade i centralnih banaka vezano uz suzbijanje inflacije bi tada pali u vodu i u tim situacijama vrlo vjerojatno bi došlo i do inflacija cijena hrane, istaknula je Zvjezdana Blažić, konsultant za prehrambenu i poljoprivrednu politiku.

Nevrijeme u Banjaluci: Vjetar otkinuo lim na zgradi Okružnog javnog tužilaštva

Nevrijeme u Banjaluci: Vjetar otkinuo lim na zgradi Okružnog javnog tužilaštva

Za brojne osiromašene građane to bi bio novi udarac. Iako inflacija posustaje, mnogima su izdaci za hranu i dalje preveliko opterećenje.

Pratite nas i putem Vibera