Сукоб Израела и Хамаса

Свијет страхује од затварања Суецког канала

  • Извор: ХРТ
  • 25.10.2023. 09:12

Откако је ескалирао сукоб Израела и Хамаса, свијет је у страху од затварања Суецког канала, којим пролази 12% свјетске трговине и кроз који на дан прођу бродови с теретом вриједним 10 милијарди долара.

Затварање канала сасвим би сигурно за посљедицу имало поскупљење све робе, па тако и хране.

Када је прије двије године Суецки канал био затворен због насукавања великог брода, посљедице су биле далекосежне. Пола године требало је да се нормализују ланци снабдијевања.

Ево каквог су квалитета моторна уља на тржишту БиХ

Ево каквог су квалитета моторна уља на тржишту БиХ

Већ с првим данима рата, реаговале су свјетске берзе. Од почетка сукоба цијена сирове нафте скочила је за 10%. Затварање канала посљедично би се одразило не само на нафту него и на цијену друге робе.

- Сигурно ће имати утицаја на све остале робе, па тако и на храну, јер то је закон спојених посуда и раст цијена нафте не може се не одразити на раст других производа, рекао је Роберт Јуришић, агроаналитичар.

Обрачун мачке и поскока у Бањалуци

Обрачун мачке и поскока у Бањалуци

Стручњак Звјездана Блажић ипак не очекује да ће у Европа бити гладна јер производи довољно за своје потребе, има и за извоз, али број гладних у свијету, због сукоба, сигурно ће расти. Хрватска највише хране увози из земаља унутар европских граница па би дијелила европску судбину.

- Оно што је сигурно, ако би се сукоб проширио или дуже трајао, с обзиром на утицај на цијене енергената, да то доводи до великих економских поремећаја, сви напори који су учињени од стране Владе и централних банака везано уз сузбијање инфлације би тада пали у воду и у тим ситуацијама врло вјеројатно би дошло и до инфлација цијена хране, истакнула је Звјездана Блажић, консултант за прехрамбену и пољопривредну политику.

Невријеме у Бањалуци: Вјетар откинуо лим на згради Окружног јавног тужилаштва

Невријеме у Бањалуци: Вјетар откинуо лим на згради Окружног јавног тужилаштва

За бројне осиромашене грађане то би био нови ударац. Иако инфлација посустаје, многима су издаци за храну и даље превелико оптерећење.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм