Izvještaji

Tajna kineska laboratorija simulirala napad na američke ratne brodove

  • Izvor: Kliks
  • 23.01.2024. 07:01

Kineska istraživačka laboratorija simulirala je napad na američke ratne brodove svemirskim oružjem i hipersoničnim projektilima.

To se dogodilo u jugozapadnom gradu Čengdu pod nadzorom naučnika Liu Šičanga, iz Laboratorija za nauku i tehnologiju elektroničkog upravljanja informacijama.

Centar razvija opremu za elektroničko ratovanje za Narodnu oslobodilačku vojsku (PLA), pod pokroviteljstvom državne kompanije Čajna Еlektorniks Tehnolodži Grup Korporejšn.

Kraj potrage za srpskim vozačem Danijelom, uhapšen u velikoj policijskoj akciji

Kraj potrage za srpskim vozačem Danijelom, uhapšen u velikoj policijskoj akciji

U simulaciji napada, o kojem su izvijestile hongkonške novine "Saut Čajna Morning Post", kineskim projektilima pomagala je konstelacija satelita za elektronsko ratovanje smještenih u niskoj orbiti.

Lansirana s udaljenosti od 1.200 kilometara, baterija hipersoničnih protubrodskih projektila uzletjela je više od 200 kilometara, a da je američki nosači aviona nisu otkrili do deset minuta nakon lansiranja, odnosno samo 50 kilometara.

Otkrivanjem radarskih signala koje emituju američki ratni brodovi, sateliti su zapravo lansirali slične signale velike snage, sprječavajući razlikovanje odjeka generiranih potencijalnom refleksijom radarskih valova od projektila.

Najavili oduzimanje štednje penzionerima, imaju rok od godinu dana

Najavili oduzimanje štednje penzionerima, imaju rok od godinu dana

Na temelju dosad provedenih studija, istraživači predvođeni Liuom smatraju da bi dva ili tri satelita bila dovoljna za napad na grupu nosača aviona, dok bi konstelacija od samo 28 satelita bila sposobna podržati globalni napad.

Nadalje, prednost korištenja svemirskih platformi u operacijama ove vrste je u tome što nemaju ograničenja: mogu djelovati izvan državnih granica i mogu se brzo mobilizirati diljem svijeta, pokrivajući širi borbeni radijus.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Naša Srpska

    Naša Srpska

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:43 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.