Snijeg stiže i do Beča

U Austriji se očekuje pad temperatura i do - 20 stepeni

  • Izvor: Kliks
  • 03.01.2024. 15:28

Nakon toplijeg vremena u Austriju dolazi zahlađenje i snježne padavine. Prema prognozama meteorologa temperatura u pojedinim dijelovima zemlje past će i do - 20 stepeni celzijusa.

Iako je Austrija u novu godinu ušla sa visokim temperaturama, ovog vikenda stiže zahlađenje i snježne padavine koje će sići i do niskih nadmorskih visina.

Decembar je zauzeo 15. mjesto među najtoplijim mjesecima svih vremena, a prvih nekoliko dana januara takođe su bili izuzetno topli. Danas, na primjer, temperature mogu dostići i +15 stepeni lokalno na istočnom rubu Alpa.

Snijeg za (skoro) sve

U subotu će u cijeloj zemlji padati kiša i snijeg sa slabim do umjerenim intenzitetom. Linija snježnih padavina uveliko varira, ali će zahvatiti veliki dio zemlje. Snijeg će padati u velikoj mjeri u noći na nedjelju, uglavnom na malim nadmorskim visinama. Snježne padavine će najvjerovatnije zaobići samo jug zemlje.

Meteorolozi sve više spominju polarni vorteks: Kakve su šanse da nas zakači

Meteorolozi sve više spominju polarni vorteks: Kakve su šanse da nas zakači

I u nedjelju će padati veće snježne padavine, a tada će stići i do juga na kratko u jutarnjim satima. Tokom dana padavine će postati slabije i koncentrišu se na sjeverni dio Alpa, piše Heute.

Gotovo u cijeloj Austriji za vikend će se formirati debeo snježni pokrivač. U Podunavlju i na istoku moguće je oko 5 do 15 centimetara snijega, a od istoka do zapada u Beču se očekuje između 10 i 15 centimetara.

U naseljima Vijena Vuds moguće očekivati i oko 20 centimetara snijega. Generalno više snijega, obično 20 do 30 centimetara, pada u Gornjem Voldvirtelu i u Sjevernim Alpima iznad oko 800 metara. U noći na nedjelju pojačaće se jak sjeverac na istoku, što će povećati opasnost od snježnih nanosa na izloženim područjima istočnog ruba Alpa.

Stiže drastično zahlađenje iz Rusije

Stiže drastično zahlađenje iz Rusije

I u novoj sedmici će biti veoma hladno, a temperature će se i tokom dana uglavnom zadržati ispod nule. Tokom noći u utorak i srijedu očekuje se jak mraz u većem dijelu zemlje. U Beču se očekuje temperatura oko - 7 stepeni, a u Salcburgu do - 15. U regijama gdje je temperatura obično niža (Lungau, Muhvilter, Valdvirtel, Murtal itd.) mogu se očekivati i temperature ispod -20 stepeni. U drugoj polovini sedmice mraz će jenjavati, a temperature tokom dana ponovo će se podići iznad nule.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 12:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:15 Dokumentarni program (R)

    'Dokumentarni program (R)

  • 13:15 Agrar (R)

    ''Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede, teme posvećene domaćim proizvodima, uzgoju voća i povrća, ratarstvu i stočarstvu, kao i mnoštvo zlata vrijednih savjeta, te priče o vrijednim poljoprivrednicima, domaćinima, i plodovima njihovog rada

  • 13:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.