Vlada Italije

U pripremi planovi za masovnu evakuaciju u Italiji

  • Izvor: SRNA
  • 03.10.2023. 21:49

Italijanska Vlada priprema planove za masovnu evakuaciju nakon što je stotine malih potresa pogodilo gusto naseljeno vulkansko područje zapadno od Napulja posljednjih nedjelja.

U posljednjem od dugog niza potresa, zemljotres jačine četiri stepena Rihterove skale pogodio je juče region flegrejskih polja.

Stručnjaci italijanskog Nacionalnog instituta za geofiziku i vulkanologiju upozorili su vlasti i stanovnike da bi potresi mogli da se intenziviraju u bliskoj budućnosti kako se seizmička aktivnost nastavi, ali da intenzitet podrhtavanja ne znači povećan ili neposredan rizik od nove erupcije.

Serija zemljotresa pogodila Italiju

Serija zemljotresa pogodila Italiju

"Seizmička aktivnost se intenzivirala mjesecima. Primjetili smo više od 3.000 potresa od početka 2023. godine, ali samo njih 65 bilo je snažnije od dva stepena", rekao je istraživač Instituta Đanfilipo De Astis.

Ministar civilne zaštite Italije Nelo Musumeci rekao je danas da je vlada ubrzala izradu planova za evakuaciju u slučaju vanredne situacije o kojima bi trebalo da raspravlja na sljedećoj sjednici, prenosi AP.

Više zemljotresa pogodilo Italiju

Više zemljotresa pogodilo Italiju

Prema postojećim planovima evakuacije, kada se dostigne nivo uzbune, stotine hiljada ljudi koji žive u najopasnijim područjima biće prebačeni u druge italijanske regione.

Rizik od vulkanske erupcije u čitavom regionu Južne Kampanje, uključujući Napulj, uticao bi na oko tri miliona ljudi, koji se nalaze na području od 15 do 20 kilometara od moguće erupcije.

Pratite nas i putem Vibera

  • 12:15 Еmisija: Putuj, probaj, zavoli (R)

    '''Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom' otkriće vam čari turizma i gastronomije širom Republike Srpske i odvešće vas na poznata, manje poznata, pa čak i sasvim nepoznata mjesta.

  • 12:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:55 Еmisija: Na ivici terena (R)

    ''Naši 'zlatni momci' Andrej Knežević i Ivan Dragičević i u novoj sezoni emisije 'Na ivici terena' upoznaće vas sa iskustvima igrača, njihovim ciljevima, željama, i približiti vam život velikih srpskih sportista koji su se već upisali u istoriju najvećih evropskih klubova.

  • 13:30 Еmisija: Еnergo klub (R)

    ''Gdje na jednom mjestu dobiti informacije iz energetike, kako globalne, a tako i domaće?

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina