Jačanje saradnje

Vojne vježbe NATO-a "Nordijski odgovor" u Norveškoj, Švedskoj i Finskoj

  • Izvor: Agencije
  • 04.03.2024. 13:48

Norveška, Švedska i Finska su domaćini vojnih vježbi NATO nazvanih "Nordijski odgovor" koje imaju za cilj jačanje saradnje između tih zemalja i jačanje sposobnosti NATO da brani taj region na sjeveru Еvrope.

Prva ovakva vježba u kojoj učestvuje više od 20.000 vojnika iz 13 zemalja počela je u nedjelju širom sjeverne Norveške, Švedske i Finske, prenosi londonski Gardijan.

Zajednička odbrambena NATO vježba, koja će trajati do 14. marta, ranije je bila poznata kao "Hladni odgovor "i održavala se svake druge godine u Norveškoj.

U znak priznanja Finskoj za ulazak u Sjevernoatlantski savez i u očekivanju da se Švedska uskoro pridruži NATO-u, vježbe se ove godine se prvi put nazivaju "Nordijski odgovor".

Lavrov: Reakcija Berlina mnogo govori; Njemačka negira pripremu za rat

Lavrov: Reakcija Berlina mnogo govori; Njemačka negira pripremu za rat

Manevri na kopnu, u moru i u vazduhu u kojima će učestvovati i vojnici iz Velike Britanije, SAD, Danske, Francuske, Nemačke, Italije, Španije, Holandije, Belgije i Kanade uključuju i vježbe prekograničnih operacija u Arktičkom krugu.

Norveška vojska je saopštila da je cilj ovih manevara da se demonstrira "jedinstveni nivo saradnje i interoperabilnosti u prekograničnim operacijama na kopnu, moru i u vazduhu".

U ovoj vježbi, učestvovaće više od 50 podmornica, fregata, korveta, nosača aviona i amfibijskih plovila na moru, preko 100 borbenih, pomorskih osmatračkih i transportnih aviona i hiljade vojnika na zemlji koristeći artiljerijske sisteme, tenkove i druga borbena vozila.

Očekuje se da će manevre NATO-a posjetiti finski predsjednik Aleksandar Stub, norveški premijer Jonas Gar Store i švedska princeza Viktorija.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: