Јачање сарадње

Војне вјежбе НАТО-а "Нордијски одговор" у Норвешкој, Шведској и Финској

  • Извор: Агенције
  • 04.03.2024. 13:48

Норвешка, Шведска и Финска су домаћини војних вјежби НАТО названих "Нордијски одговор" које имају за циљ јачање сарадње између тих земаља и јачање способности НАТО да брани тај регион на сјеверу Европе.

Прва оваква вјежба у којој учествује више од 20.000 војника из 13 земаља почела је у недјељу широм сјеверне Норвешке, Шведске и Финске, преноси лондонски Гардијан.

Заједничка одбрамбена НАТО вјежба, која ће трајати до 14. марта, раније је била позната као "Хладни одговор "и одржавала се сваке друге године у Норвешкој.

У знак признања Финској за улазак у Сјеверноатлантски савез и у очекивању да се Шведска ускоро придружи НАТО-у, вјежбе се ове године се први пут називају "Нордијски одговор".

Лавров: Реакција Берлина много говори; Њемачка негира припрему за рат

Лавров: Реакција Берлина много говори; Њемачка негира припрему за рат

Маневри на копну, у мору и у ваздуху у којима ће учествовати и војници из Велике Британије, САД, Данске, Француске, Немачке, Италије, Шпаније, Холандије, Белгије и Канаде укључују и вјежбе прекограничних операција у Арктичком кругу.

Норвешка војска је саопштила да је циљ ових маневара да се демонстрира "јединствени ниво сарадње и интероперабилности у прекограничним операцијама на копну, мору и у ваздуху".

У овој вјежби, учествоваће више од 50 подморница, фрегата, корвета, носача авиона и амфибијских пловила на мору, преко 100 борбених, поморских осматрачких и транспортних авиона и хиљаде војника на земљи користец́и артиљеријске системе, тенкове и друга борбена возила.

Очекује се да ће маневре НАТО-а посјетити фински предсједник Александар Стуб, норвешки премијер Јонас Гар Сторе и шведска принцеза Викторија.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:50 Центар дана

    ''Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    ''Колико знате о онима који живе под будним оком јавности?Знате ли о чему маштају, шта су све прошли, у чему уживају, шта раде када су потпуно сами? Које тајне су спремни да открију? Колико су спремни да се оголе?

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.