Čak i zapadni mediji pišu o tome

Zelenski protiv Zalužnog: Rat postaje otvoren, major prva žrtva?

  • 07.11.2023. 11:04

Sinoć je šef kijevskog režima Vladimir Zelenski jednostavno otkazao izbore u Ukrajini, ali to skoro niko nije primetio, zato što je istovremeno sa njegovim govorom na periferiji Kijeva odjeknula neobična eksplozija koja je zaglušila sve ostale vesti: baš na rođendan, pod čudnim okolnostima, poginuo je od eksplozije bombe malo poznati major Genadij Častjakov, pišu "RIA Novosti".

Činilo bi se da se za današnju Ukrajinu nije dogodilo ništa neobično. Još jedna  od mnogo eksplozija, još jedna pogibija oficira Oružanih snaga Ukrajine, a u pozadini pogibije desetina militanata iz elitne 128. brigade, to djeluje kao običan događaj, prenosi RT Balkan

Rođendanski poklon

Rođendanski poklon "ubio" pomoćnika glavnog komandanta ukrajinske vojske

Kako se ističe, pikantno je to što je Častjakov bio lični pomoćnik i prijatelj glavnokomandujućeg Oružanih snaga generala Valerija Zalužnog, a zanimljivo je kako je odmah nakon njegove smrti izbio rat naracija u informativnom prostoru između timova Zelenskog i Zalužnog.

Odbrojani dani Zelenskom

Odbrojani dani Zelenskom

Policija, koju kontroliše ukrajinski predsjednik, odmah je pokušala da predstavi eksploziju u elitnom kijevskom naselju Čajki kao nesreću, odnosno kao rezultat "nepažljivog rukovanja municijom". Odmah se pojavila i izjava samog Zalužnog da je u jednom od poklona eksplodirala nepoznata eksplozivna naprava. I ovdje odjednom vidimo "obilježje" ukrajinskih specijalnih službi, koje su na isti način izvele teroristički napad na ruskog blogera Vladlena Tatarskog u Sankt Peterburgu. 

Inače, na tu sličnost skrenuo je pažnju i britanski list "Gardijan".

Zelenski odbacio mogućnost mirovnih pregovora s Rusijom

Zelenski odbacio mogućnost mirovnih pregovora s Rusijom

Sa druge strane, pominje se načelnik MUP-a Ukrajine Igor Klimenko koji tvrdoglavo insistira na tome da je njegov kolega Častjakovu dao flašu viskija zajedno sa šest bombi "novog zapadnjačkog stila", koje je pomoćnik Zalužnog zamenio za "čaše". 

Ukrajinski mediji, koje kontroliše Zelenski, odmah su počeli da odbacuju tu konkretnu verziju, navodeći da je Častjakov preminuo "od posljedica nesreće sa vjerovatnoćom od 99,9 odsto". 

Zapadni mediji o "rastućem ratu između ukrajinskog predsjednika i generala" 

Međutim, kanal bivšeg predsjednika Petra Porošenka, koji već postepeno testira svoje izborne šanse, i dalje insistira na Zalužnijevoj verziji.

"Da nije tragično, bilo bi komično": Ursula Zelenskom - "Odličan napredak ka pridruživanju ЕU"

Ruski medij navodi, da bez obzira šta se zapravo krije iza smrti ličnog pomoćnika glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine, vidimo da se oko eksplozije razvijaju ozbiljne strasti. Nije slučajno da su zapadni mediji, pišući o toj tragediji, direktno povezivali to sa rastućim ratom.

Tako je "Vašington post" podsjetio čitaoce da "mnogi smatraju ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog i Zalužnog za političke rivale, a da je posljednjih dana taj navodni raskol dobio više pažnje nakon što je Zalužni napisao članak u "Еkonomistu" da je "ukrajinski sukob došao u ćorsokak".

Ovens: Zelenski je korumpirani diktator

Ovens: Zelenski je korumpirani diktator

I zaista, gledajući taj "okršaj" između timova dva Zelenskog i Zalužnog, stiče se utisak da otvoreni spor između njih postaje sve žešći i da je već izašao iz okvira objavljivanja u zapadnim medijima koji su se pojavili prošle nedjelje. 

S tim u vezi, postaje sumnjivo da će iko u Ukrajini uopšte željeti da zna istinu o okolnostima smrti majora Častjakova, jer u uslovima političke konkurencije Zelenskog i Zalužnog, istina nikome nije potrebna.

Pratite nas i putem Vibera