Неправилно коришћење

Мобилни телефон узрокује бол у зглобовима и врату?

  • Извор: Крстарица
  • 09.04.2024. 16:53

Мобилни телефони су постали неизоставан дио наших живота, али да ли су и узрок повреда? На друштвеним мрежама све више људи дели своје искуство с повредама као што су синдром „мали прст“, „лакат паметног телефона“, или „мобилни палац“.

Ортопедски хирург др Петер Џеј Еванс упозорава да дуготрајно коришћење мобилног телефона може изазвати проблеме са зглобовима, као што су бол у лактовима, палцу или врату.

Најчешће повреде укључују деформације зглобова, попут избочења на малом прсту или болног лакта. Многи људи дијеле слике деформитета малог прста, али стручњаци истичу да ове промјене не морају увијек бити узроковане телефоном. Генетски фактори или друга здравствена стања такође могу допринијети тим промјенама.

Синдром кубиталног тунела, познат као „лакат паметног телефона“, је још једна честа повреда која се јавља усљед дуготрајног савијања лакта док користимо телефон. Ова повреда може довести до утрнулости или пецкања у малом прсту и слабости у руци.

Све добробити редовне конзумације авокада

Све добробити редовне конзумације авокада


Слање порука палцем такође може изазвати упалу тетива, познату као теносиновитис. Ова повреда може бити веома болна и отежати коришћење руке.

„Текст врат“ је још једна посљедица сталног коришћења телефона, гдје дуготрајно грбљење главе над телефоном може изазвати болове у врату и раменима.

Да бисте избјегли повреде, стручњаци препоручују редовне паузе од коришћења телефона, промјену положаја, и коришћење слушалица или звучника како бисте растеретили руке. Ако примјетите симптоме или болове, важно је да се консултујете са љекаром како бисте добили одговарајући третман и спријечили трајна оштећења зглобова.

Пратите нас и путем Вибера