Рекорд јужнокорејских научника

Невјероватан подвиг: Температура седам пута топлија од језгра Сунца одржана 48 секунди!

 • 02.04.2024. 12:31

Научници у Јужној Кореји, током експеримента нуклеарне фузије, поставили су нови свјетски рекорд у одржавању температуре од 100 милиона степени Целзијуса (што је седам пута топлије од језгра Сунца) у трајању од 48 секунди.

Нуклеарна фузија подразумијева спајање два атома како би се ослободиле огромне количине енергије, а научници сматрају да овај метод има потенцијал да обезбиједи неограничене количине "чисте" енергије. 

Процес најчешће подразумијева реактор кружног облика, који се назива и токмак, а у коме се изотопи водоника загревају до изузетно високих температура да би се створила плазма.

Висока температура и плазма велике густине, у којима се реакције могу одвијати дуго времена, од виталног су значаја за будућност реактора нуклеарне фузије, рекао је носилац новог рекорда Си-Ву Јун, директор истраживачког центра КСТАР на Корејском институту за фузиону енергију, а преноси РТ Балкан.

Одржавање овако високих температура "није било лако демонстрирати због нестабилне природе плазме високе температуре", рекао је он за Си-Ен-Ен, због чега је овај рекорд толико значајан.

Фузиони реактор КСТАР, који корејски научници називају и "вјештачким Сунцем", успио је да одржи плазму на температури од 100 милиона степени током 48 секунди у тестовима који су спровођени између децембра 2023. и фебруара 2024. године, оборивши претходни рекорд од 30 секунди постављен 2021.

Корејски научници кажу да су успјели да продуже вријеме модификовањем процеса, укључујући коришћење волфрама умјесто угљеника у "дивертерима" који извлаче топлоту и нечистоће настале у реакцији фузије.

Крајњи циљ је да КСТАР буде у стању да одржи температуру плазме од 100 милиона степени у трајању од 300 секунди до 2026. године, што представља "критичну тачку" за повећавање обима операција фузије, рекао је Си-Ву Јун.

Оно што научници раде у Јужној Кореји ће допринијети развоју Међународног термонуклеарног експерименталног реактора у јужној Француској, познатог као ИТЕР, највећег токамака на свијету који има за циљ да докаже изводљивост фузије.

Рад КСТАР "биће од велике користи како би се обезбиједиле предвидљиве перформансе у раду ИТЕР-а на вријеме и како би се унапредила комерцијализација фузионе енергије", рекао је Си-Ву Јун.

Пратите нас и путем Вибера

 • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

 • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

  Страсна љубавна прича двоје појединаца.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 16:50 Центар дана

  Центар дана

 • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.