Pregledač Edge nikad popularniji, Firefox koristi sve manje ljudi

  • 08.04.2021.09:52

Sa novim Chromium pregledačem, koji je napravljem na tehnologiji Google Chrome-a, Microsoft je već prešišao Firefox pregledač u toku prošle godine, a kako se čini, taj trend se nastavlja.

U godinama za nama internet zajednica se sa podsmijehom odnosila prema Microsoft pregledačima. Osim vremešnog Internet Explorera, Microsoft je u nekom momentu izbacio na tržište Microsoft Edge pregledač, koji nije uspio da održi kritičnu masu korisnika koja bi ga prihvatila, iako je koristio moderna rješenja.

Izveštaj NetMarketShare-a za 2020. godinu pokazao je da ga je Edge-ov 7,57 odsto tržišni udio gurnuo Firefox u martu prošle godine. Sada druga kompanija za analitiku - StatCounter izvještava da Edge tokom posljednjih nekoliko mjeseci dobija nove korisnike, a da se Firefox-ova baza korisnika smanjuje, prenosi b92.

Iako podaci ne dokazuju da su korisnici Firefoxa počeli da koriste Edge, vidimo da je Microsoftov pregledač zabilježio skok tržišnog udjela sa 7,81 odsto na 8,03 odsto ove godine, dok je Mozilla-in proizvod opao sa 8,1 na 7,95 odsto. To je vrhunac svih vremena za Edge, prema StatCounter-u.

Edgeov dobitak kod korisnika nije mu obezbijedio drugu poziciju. Ta čast pripala je Safariju, koji sada ima udio od 10,13 odsto, iako njegov broj pada od decembra, pa bi Edge mogao brzo i njega da prestigne.

Tagovi: