ATV

Preminuo prije četiri godine

Godišnjica smrt Velimira Bate Živojinovića, njegov sin Miljko ispuniće očevu posljednju želju

  • 22.05.2020. 08:15

Na današnji dan prije četiri godine otišao je legendarni Velimir Bata Živojinović, jedan od najpopularnijih i najvećih jugoslovenskih i srpskih glumaca.

SNIMIO VIŠE OD 300 FILMOVA

Bata, kako su ga zvali Velimira Živojinovića, rekorder je po broju uloga - oko 300 glavnih i epizodnih, a bio je poznat po tome da ih nikad nije odbijao. Publika će ga zauvijek pamtiti po ulogama u partizanskim filmovima snimanim šezdesetih i sedamdesetih godina: Valtera u „Valter brani Sarajevo“ Hajrudina Krvavca, u „Bici na Neretvi“ i „Kozari“ Veljka Bulajića, kao pijanog Zagorca iz „Breze“ Ante Babaje, kao i po ulozi u „U raljama života“ Rajka Grlića. Tu su i „Maestro i Margarita“, „Skupljači perja“, „Tri“ i posljednja „Led“...

Unuka Dina na pomenu

Bata danas ipak najviše nedostaje porodici, ćerki Jeleni i sinu Miljku, koji još živi u Parizu.

- Ovo je prvi očev pomen kome neće prisustvovati naša majka Lula, a posljednji koji će se održati u Beogradu, s obzirom na to da ćemo uskoro prenijeti njegovo tijelo pored njegove voljene supruge, u Koraćicu. To je nešto su njih dvoje oduvijek željeli - da počivaju zajedno. Sestra Jelena i ja nismo u mogućnosti da dođemo, iako smo to žarko željeli. Naši bliski prijatelji i rodbina koja će doći, a prije svega moja ćerka Dina, koja će, zapravo, jedina biti prisutna od unuka, dostojno će obilježiti četiri godine otkako nas je Bata napustio. Sve ovo vrijeme on je s nama, u našim mislima i molitvama - kaže Miljko za Kurir.

Omiljen i poštovan od Srbije do Kine, dobio je već u Beogradu i Nišu ulice sa svojim imenom, ali ništa slično nije uradilo mjesto Koraćica ili obližnji gradić Mladenovac, koje je proslavio i uvijek pominjao.

- Josip Broz Tito, Dragan Džajić i Bata bili su stub bivše Jugoslavije. Vrnjačka Banja je podigla spomenik Draganu Nikoliću samo zato što je tamo dolazio, a mi nismo velikanu dali ni ulicu u Koraćici. Opština se udaljila od naše ideje da se Bati podigne legat koji bi činio kompleks sa njegovom rodnom kućom, školom i crkvom. Inicijativu smo pokrenuli Radoslav Zelenović, Nele Karajlić i ja, a dobili smo podršku i Ivice Dačića. Koraćica ne može mnogo da uradi bez države, ali trenutno je legat na dugom štapu - kaže za Kurir Dragovan Ignjatović, inicijator cele ideje i prijatelj porodice Živojinović.

Ivica Dačić kaže da ideja da Bata u Koraćici dobije ulicu i legat mora što prije da se realizuje.

- Što više vremena prolazi, Bata je sve veći. On je bio legenda našeg glumišta, moj veliki lični prijatelj i partijski drug. Razgovarao sam s grupom ljudi koji su mi iznijeli ideju da se napravi spomen-dom u Koraćici, ali korona je prekinula sve te razgovore. Mislim da je to odlična ideja i da treba da se realizuje - poručuje Dačić.