Nova sezona

Koliko zarađuju statisti u “Južnom vetru”

  • Извор: Курир
  • 26.02.2023. 20:13

Od ovog vikenda premijerno se na RTS prikazuje nova sezona uzbudljive kriminalističke serije "Južni vetar na granici".

Publiku čeka šest narednih uzbudljivih vikenda i 12 epizoda, a već u prvoj pokušaj Crvenog da ubije Maraša i pad aviona.

Za produkciju ovako zahtijevnog projekta posebno su zaslužni producenti serije Tatjana Žeželj Gojković, Miloš Avramović, Miloš Biković i Miodrag Radonjić, a ekipa je boravila u Finskoj, Italiji, Hrvatskoj i Srbiji. Prvi put u istoriji projekat s Balkana dobitnik je sredstava za produkciju igrane TV serije u kategoriji za TV i onlajn sadržaj na fondu EU potprograma "Medija kreativna Evropa".

Seriju su, u koprodukciji sa Radio-televizijom Srbije i Telekomom, realizovale produkcije "Režim" i "Archangel Digital Studios", uz saradnju sa producentskim kućama "Film District", "Archangel Studios", "Telefilm" iz Hrvatske, "A-Lab" iz Italije, kao i podršku partnera "Mediaslovo" i "Okko".

U seriji je veliki broj statista, a u Hrvatskoj su objavljene i cijene, o čemu je pisao Večernji list.

Iz produkcije navode i da snimanje traje 12 sati dnevno, a u tom periodu statisti će morati da budu dostupni nekoliko sati, a ponekad i cijeli dan. Otkriven je i honorar koji će statisti dobiti za svoj angažman.

“Honorar statista je oko 75 KM, fiksno bez obzira na dužinu trajanja snimanja unutar dvanaestočasovnog radnog dana. Prekovremeni sat (nakon 12 sati rada) i noćni rad (od 22.00 do 6.00) se dodatno plaćaju. Prekovremeni sat je oko sedam KM, noćni rad dodatnih 16 KM na honorar. Honorar za igrajuće vozilo/plovilo oko 90 KM”, navode iz kasting agencije.

Poređenja radi, prema saznanjima Kurira, cijena honorara za statiste "Južnog vetra" u Srbiji kreće se između 30 i 50 KM po snimajućem danu. Nešto bolji honorar dobijaju statisti sa zadatkom. Slične honorare kao i Hrvatskoj imaju naturščici angažovani na kastingu i igraju u seriji "opasne momke".

Članovi ekipe Petra Maraša i drugih krimi-grupa imali su bolje uslove, ali se njihove uloge već računaju kao glumačke. Honorari po danu su od 50 do 100 evra.

Neki su u "Južnom vetru" igrali za slavu, a pojedini su doputovali čak iz Njemačke.

“Kad smo čuli da će se ‘Južni vetar’ snimati u Titelu, rekli smo sebi da to ne smijemo propustiti. Kupili smo karte i došli na nedjelju dana. Žao nam je što nismo upoznali Baću. On nam je omiljeni junak iz serije i filma”, podijelio je za Kurir utiske gost iz Njemačke na setu tokom snimanja.

Тагови:
  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.