Banjaluka

Kreativnost iz kampova na modnoj pisti Narodnog pozorišta

  • Извор: Агенције
  • 16.12.2022. 16:41

Povodom Međunarodnog dana migranata u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci organizovan je No Nation Fashion x Jase King umjetnički performans i panel diskusiju na temu "Ekonomski potencijal migranata".

Međunarodni dan migranata je dan koji je proglasila Skupština UN i obilježava se 18. decembra svake godine.

Na taj je dan 1990. godine usvojena Konvencija o zaštiti prava radnika migranata i članova njihovih porodica.

Fokus ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana migranata je ukazivanje na značajan doprinos migranata ekonomijama svojih zemalja i zemalja u koje migriraju te unapređenje kulturne razmjene i razumijevanja, promocija društvene uključenosti i proslava kreativnost i različitih vještina migranata.

Da na svom putu migranti sa sobom nose svoja znanja, vještine i kulturnu baštinu, koja predstavljaju potencijal i prilike za stvaranje otpornijih i inkluzivnijih zajednica te oblikovanje globalnog društvenog i ekonomskog okruženja, svjedoči i umjetnički performans prikazan u okviru ovogodišnjeg obilježavanja, piše "See Srpska".

Naime, No Nation Fashion x Jase King zajedno sa glumcima iz Banjaluke izveli su svojevrsni igrokaz u tri čina gdje su prikazani odjevni predmeti koje su kreirali i izradili upravo migranti. Kolekcija koja je predstavljena oslikava razvojni pravac i put ljudi u pokretu od njihovog odlaska iz domova i tranzita do konačnog odredišta, koje se ogleda u socijalnoj i kulturnoj integraciji.

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм