U okviru "Gospojinskih svečanosti"

Na Palama promovisana knjiga "Solunska 28" Neleta Karajlića

  • Извор: СРНА
  • 24.08.2023. 21:55

Pisac i muzičar Nenad Janković poznatiji kao dr Nele Karajlić večeras je na Palama promovisao prvi i drugi dio knjige "Solunska 28" u okviru manifestacije "Gospojinske svečanosti".

Janković je prisutnima u sali Kulturnog centra koja je bila premala da primi sve zainteresovane ljubitelje pisane riječi, govorio o cjelokupnoj njegovoj književnoj produkciji.

On je rekao novinarima da knjiga "Solunska 28" govori o beogradskoj kući u Solunskoj ulici izgrađenoj krajem 19. vijeka, koja je dijelila sudbinu cijeloga grada i prošla sve što se dešavalo u 20. vijeku.

Promovisana zbirka pripovjedaka

Promovisana zbirka pripovjedaka "Ajdučija" Slobodana Kovačevića

"Osjetio sam unutrašnju potrebu da ispričam veliku sagu koja je krenula sa idejom da to bude cijeli 20. vijek i da je `strpam` u tu malu kuću, nakon čega je moj izdavač rekao da je to preambiciozno i da je najbolje da se knjiga podijeli na tri dijela", rekao je Janković.

Janković je naveo da se prvi dio knjige odnosi na strast i novac i da se bavi periodom koji je vodio ka Prvom svjetskom ratu i sve što čitalac tamo nalazi sve jeste plod njegove fikcije.

"Druga knjiga govori o prijateljstvu i izdaji, a posvećena je ljudima i događajima koji su prolazili kroz dorćolsku kuću na obali Dunava ali i sve ono što je snašlo stanare `Solunske 28` tokom Nkemačke okupacije Beograda u Drugom svjetskom ratu", istakao je Janković.

Radoš Bajić: Napadaju

Radoš Bajić: Napadaju "Heroje Halijarda", a niko ih nije vidio, glupo, zar ne?

Prema njegovim riječima, treći dio knjige je u pripremi pred štampu.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović zahvalio je Karajliću što je došao na Pale i što je promocijom knjige dodatno obogatio kulturni program "Gospojinskih svečanosti", dodajući da će građani sutra moći da uživaju i u njegovom koncertu koji će biti održan na Studetskom trgu.

Tradicionalna manifestacija "Gospojinske svečanosti" održava se povodom Dana i krsne slave opštine Pale - Uspenje Presvete Bogorodice. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:00 Имате ријеч са Милијаном Кос

    ''Ко? Шта? Када? Гдје? Зашто? Како? И ту се питања не заустављају - отворено и одважно.

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.